Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Op school in Duitsland staat alles stil

Geschreven door KimH op 12/03/2009
Amerika en Finland stonden er bekend om, maar nu lijkt het ook een soort nare Duitse traditie te worden. Zeven jaar na ?Erfurt?, is het opnieuw raak: een puber begint een schoolmoordpartij en schiet zichzelf daarna dood.
Op mijn talenschool in Beieren, op twee uur rijden van plaats delict Winnenden, was de moordpartij het gesprek van de dag. Omdat de landelijke tv-zenders vrij snel aanwezig waren, konden wij live meekijken hoe de lijken geteld werden (elf, twaalf, dertien - reclamebreak ?, veertien...) en hoe de lichamen in bodybags naar buiten gedragen werden.
Mijn Amerikaanse medeleerling Helen (18) reageert het meest rustig: ?Ooh. It kinda? happens too often, I think.? [plaatje:2][Aan de buis gekluisterd]
Al mijn eigen lessen worden voortgezet in de kantine, recht voor de beeldbuis. We waren zo getuige van alle chaos, paniek en de duizend politiekrachten rondom de school. Vandaag wordt er waarschijnlijk een minuut stilte in acht genomen.
De meningen van mijn internationale medeleerlingen verschilden behoorlijk: de meeste Zuid-Amerikanen hadden zoiets nog nooit meegemaakt en zaten aan de tv vastgeplakt, terwijl de reactie van Amerikaanse Helen (18) dus vrij rustig was.
Ook mede-Hollander Michael was geschrokken, maar bij Zwitserse Nathalie stond het huilen helemaal nader dan het lachen: ?Het gebeurt dus blijkbaar niet alleen in de VS, maar zelfs in de buurt van mijn eigen school. Ook hier kan iedereen zomaar in- en uit lopen. Hoe kan ik me dan nog veilig voelen in mijn eigen klas??

[Schuld van docenten?]
Duitse gymnasiast Susy kijkt sinds gisteren met andere ogen naar haar stille klasgenootjes: ?Eigenlijk is het alleen maar zielig dat ?outsiders? z ver moeten en kunnen gaan om wraak te nemen op hun pesterige klasgenoten. Ik realiseer me nu pas dat bijna iedereen helemaal door zou kunnen draaien en dit soort dingen zou kunnen gaan doen. Maar ja, misschien moeten de docenten ook iets beter in de gaten gaan houden wat er onder de leerlingen speelt...?

Wat vind jij? Maakt dit incident je angstiger op je eigen school? Moeten leraren inderdaad beter hun best op gaan letten, of is het terecht om de wapensparende vader de schuld te geven?

(meer lezen? de Volkskrant doet hier uitgebreid verslag)

 
 • Reactie door marion op 12/03/2009
  In Nederland werd gisteren bekend dat die jongen die geschoten heeft ook regellmatig op de schietvereniging te vinden was. Eigenlijk vind ik het al niet normaal dat een 17-jarige jongen al op de schietvereniging aan het oefenen is.
 • Reactie door robin op 12/03/2009
  nou ik vind niet dat je zn vader helemaal de schuld kunt geven, want als hij een wapen zou willen hebben, was hij er naar mijn mening toch wel aangekomen, dat is precies hetzelfde als met drank en sigaretten enzo.. ik vind dat de overheid eens wat moet doen aan het feit van de computerspelletjes! hij was geobsedeerd door bv counterstrike, een of ander gewelddadig spel. iedereen roept altijd van dat kan heus geen kwaad hoor! maar onbewust zijn zulke spelletjes juist de oorzaak van zulke voorvallen. er moet beter opgelet worden! bijvoorbeeld mijn neefje ging een aantal weken geleden (hij is net 12 jaar) met zn vriendje naar de bibliotheek en daar kregen ze gewoon n film mee van 16 +. boeie, zou je denken, maar het was een film waar vrouwen in verkracht werden, mensen levend op spiezen geregen en ga zo maar door. en hij dat met zn vriendje na de film allemaal naspelen! dat gaat echt te ver vind ik. er moet beter opgelet worden!
 • Reactie door fjodor op 12/03/2009
  volgens mij hebben spelletjes, muziek etc. hier echt helemaal geen ene donder mee te maken. wat volgens mij vooral de oorzaak was, is hoe hij werd behandeld. als ik de dingen lees over hem herken ik mezelf daar hele erg in terug. en als je zoveel kritiek van anderen over je heen krijgt en je je gevoelens niet wilt/kunt uiten wordt dat opgekropt en komt het er op deze manier uit. en als ie dan aan wapens kan komen kan, in een vlaag van X-treem veel woede, dit gebeuren. mijn mede-scholierne hebben nog geluk dat ik me woede kan binnen houden en geen vuurwapens tot mijn beschikking heb ;), anders zou ik hem echt zo na gaan doen
 • Reactie door Peetduck op 15/03/2009
  Het is natuurlijk triest wat er is gebeurd in Duitsland en dat vinden denk veel meer mensen. Maar wat fjodor al zei: Als je veel kritiek krijgt van dit is weer niet goed en dat niet, dan hoopt dat zich op en op een gegeven moment komt dit in uitbarsting. Zoals wat hier is gebeurd in Duitsland. Maar fjodor wat jij verteld is dat jij hem na zou doen, lijkt me niet echt een verstandig idee, aangezien je veel andere mensen er mee pakt en deze jongen heeft niet alleen mensen op school doodgeschoten maar ook gewoon op straat. ( onschuldige burgers) Ook krijgt je familie een slechte naam! Veel mensen kunnen nu wel denken zijn vader zou hem hebben geholpen kunnen hebben omdat ze wapens thuis hadden, maar ik denk dat die vader er helemaal niks aan kon doen, die jongen had gewoon echt hulp moeten zoeken, maar daar is het nu te laat voor. Dit kan ook in Nederland gebeuren, als je hoort dat een dag erna een jongen word opgepakt, dat hij het zelfde wou gaan doen, je kan het natuurlijk nooit zeker weten of het een grap was of dat hij het ook serieus bedoelde. Denk dat er wel wat moet gebeuren om dit in het vervolg te voorkomen!
 • Reactie door Ik op 15/03/2009
  Het is echt heel erg wat er gebeurt is maar het leven gaat door toch?
 • Reactie door Krullebol\\' <3 op 15/03/2009
  Dit is toch verschrikkelijk? Hoe krijgt iemand dit in zn hoofd om het te doen! .. Dan is er wel is heeel fouts met je! Tjua, nu kunnen ze niets meer met die dader doen .. Hij's toch dood! Maar al die nabestaande! Wastie maar bij zichzelf begonnen!
 • Reactie door Kaasliefhebber op 15/03/2009
  geweldadige spelletjes,muziek, films en tv hebben er helemaal niets mee te maken. jarenlang gepest worden wel degelijk! dat het nu in duitsland gebeurt is in die zin vreemd omdat wapens daar niet zomaar te koop zijn. in Amerika is het wachten op zo'n voorval... wapens zijn overal te krijgen... Do you remember Columbine!? michael moore heeft daar een hele goede documentaire over gemaakt! ook toen werd het op games,muziek en tv afgeschoven... terwijl papa al een .357 Magnum in z'n nachtkastje heeft liggen? tis toch gewoon van de zotte?!.... de jongens zouden zijn aangespoord door de muziek van Marelyn Manson! belachelijk.... Michael moore heeft hem ook gevraagd wat hij hier op te zeggen had en wat hij tegen de jongens die schoten had gezegd als ze er nog waren geweest..... weetje wat hij zei? "ik zou niets tegen ze zeggen.... ik zou naar ze luisteren want dt heeft nooit iemand gedaan".... dat is precies wat hier gebeurd is! die jongen zal wel gepest zijn, alleen gelaten, nooit mee gepraat, buitengesloten en weetje wat mensen niet willen? buiten de groep vallen... dat vinden ze niet leuk, dan draaien ze door... en als ze dan toevallig regelmatig op de schietbaan staan en ze dus een wapen bezitten dan is het kwaad zo geschied. ik vind het verschrikkelijk dat er zo veel mensen zijn omgekomen begrijp me niet verkeerd. maar of ze ook totaal onschuldig zijn? verdienden ze de dood? in onze ogen misschien niet omdat wij zeggen: "ach hij hoorde er niet helemaal bij, het waren maar grapjes, hij kan dat wel hebben" en toch knapte er iets.... en dan heb je een hoop verdriet, pijn en ellende en de hele wereld schreeuwt dat het door games,geweld in films en op tv komt. weet je waar het door komt door mensen zelf... helaas....
 • Reactie door Anne op 19/03/2009
  Ik ben het echt helemaal met je eens!! Het komt niet door zulke spelletjes, want de halve wereld speelt die, en dan zijn er een aantal gekken bij die het doen. Het zit gewoon in je hoofd! Het ligt niet altijd aan de media, soms ligt het gewoon aan de mensen zelf! Maar het is toch ook gewoon gestoord dat je zo makkelijk aan een wapen kan komen..