Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Een typediploma: noodzaak of onzin?

Geschreven door Suzan op 06/03/2009
Toen ik in groep 8 zat, vond mijn moeder het tijd worden: ik moest maar eens blind leren typen. Ik chatte altijd graag met vrienden op msn, en dat deed ik met mijn twee wijsvingers. Met het argument dat de wereld digitaliseerde en ik de middelbare school in het vooruitzicht had, haalde mijn moeder me over op typecursus te gaan. Het zou inderdaad wel handig zijn sneller te kunnen typen. Wat vind jij daarvan?Typeles vond ik niet leuk. De meest saaie typeoefeningen moest ik dagelijks als huiswerk maken. Dat moest blind, blind, blind. En vaak, vaak, vaak. Ik vond het ontzettend saai, en ik sjoemelde door wat regels te copy-pasten. In het begin keek ik stiekem op mijn vingers, maar toen ik alle letters van het toetsenbord kende, begon ik er toch handigheid in te krijgen. De docent was zeer getalenteerd; hij was in staat hele gesprekken mee te typen! Ik oefende door nog eens extra veel met mijn vrienden te msnen, en toen ik mijn diploma kreeg uitgereikt voelde dat fijn.

Omdat ik het al op mijn twaalfde haalde, vond ik het vanzelfsprekend dat de jonge generatie blind kon typen. Nu zit ik op de universiteit, en als ik om me heen kijk in een studielocatie met computers schrik ik wel. Worstelingen met dat toetsenbord, dat werkelijk t simpel te bedienen is als je een aantal weken lessen volgt en wat huiswerk maakt. Eigenlijk kn je niet meer zonder typevaardigheid. Het is zoiets geworden als leren schrijven; je moet het wel kunnen.

Kun jij blind typen? Vind je het nodig om een typediploma te halen? Test je typvaardigheid met dit zenuwslopende spelletje...

 
 • Reactie door Simon op 06/03/2009
  highschore: 89..
 • Reactie door ik op 06/03/2009
  onzin!!! ik heb nooit een typ diploma gehaald en typ net zo snel alleen dan niet met het 10-vingersysteem. groetjes
 • Reactie door Nikki op 08/03/2009
  ik vind het onzin, je leert jezelf op je eigen manier typen en dat moet je niet gaan omgooien omdat je daarvan zogenaamd beter en sneller typt. ik heb dit bericht ook in een minuut af dusse.
 • Reactie door J op 08/03/2009
  Score 220 zonder typediploma, met twee vingers. : )
 • Reactie door Onzin?? op 08/03/2009
  Onzin?? Ik heb een aantal maten die geen diploma hebben, en ik wel.. en ik denk dat hun bij 4 regels zitten als ik een a4tje vol heb. Pff.. onzin.. in deze tijd?
 • Reactie door An op 08/03/2009
  81 punten gehaald met typdiploma.. 220 kan nooti maar ok.
 • Reactie door Danielle op 09/03/2009
  Onzin,, ik heb ook geen typcursus gehad maar ik typ ook heel erg snel.. Ligt denk ik ook aan je leeftijd, bij oudere mensen kan ik me voorstellen dat zij een typcursus moeten hebben. Maar jongeren groeien tegenwoordig op met de computer dus die kunnen zich dat zelf wel aanleren vind ik..
 • Reactie door Felice op 09/03/2009
  onzin, iedereen kan het tegenwoordig. Kinderen van 5 zitten al achter de computer dus ze leren het vanzelf
 • Reactie door inge op 09/03/2009
  wat heb jij lelijk haar, anders kam je het even uit ofzo
 • Reactie door sven stormfonds op 09/03/2009
  hahahha inge jij bent bijna net zo droog als mijn zadel van stormfonds want die absorbeerd geen water
 • Reactie door Sven Stormfonds op 09/03/2009
  AHAHHAHAHAHHAHA INGE I LOVE YOU
 • Reactie door Ik op 15/03/2009
  Als je gewoon al goed kan typen is het niet nodig maar als je dat niet kan zou ik het zeker doen!!!
 • Reactie door chantal op 08/04/2009
  ik zit op het gymnasium ik doe blindtyoen in grieks en latijn een stuk moelijker vaak thuis oefenen
 • Reactie door zegiklekkerniet op 06/10/2009
  ik vind het belagelijk deze blog wat boeoit mij dit nou je bent ook echt niet slim sterker nog k haat deze bolg tssss...! amateur ik daag je uit om een bloggevecht te houden! als je durft! (6)
 • Reactie door Iemand op 07/10/2009
  Jouw score van 164 heeft het gehaald tot onze Hall of Fame !!! (Langzamere computer kan helpen)
 • Reactie door robin tesselaar op 13/11/2009
  ik zit eerste klas gymnasium ik moet van mijn ouders blindypen in het grieks en chinees als ik thuis bent vaak oefenen grieks en chinees en chinees krijg ik les op school het is het alfabet in je op stampen en ik moet minstens 120 slagen per min halen voor mijn typt diploma te kunnen halen
 • Reactie door huppelepup op 13/11/2009
  Ik vind het onzin dat je typeles moet hebben. Ik heb mezelf leren typen en ik typ bijna net zo snel als m'n broertje, die wel typeles heeft gehad. Ik typ met 4 vingers: mijn wijsvingers en mijn middelvingers. En ohja ook nog met mijn duimen: de spatiebalk. Ik gebruik 4 vingers dus niet.
 • Reactie door KOE op 13/11/2009
  65:) met 1 vinger. M'n ander is gebroken:(
 • Reactie door SpeedyGirl op 22/02/2010
  Wie typeles onzin vindt kent niemand die echt kan blindtypen. Of misschien kennen ze wel iemand maar zijn ze jaloers. Blindtypen is veel meer dan snel typen. Het is typen zonder te beseffen dat je typt. Het gaat automatisch, net zoals je praat. Ik heb het op school geleerd met TypeStars. Kijk maar op http://www.typestars.com. En voor het typen van deze reactie had ik maar anderhalve minuut nodig.
 • Reactie door piett op 05/04/2010
  jo ik vind typen egt oonzin heb typcursus gedaan maartyp nog steeds met 2 vingers
 • Reactie door grappenmaker op 08/04/2010
  ik kan 91 aanslagen per minuut. Maar meneer, ik dacht dat ik hier moest solliciteren voor typist!, niet voor terrorist!