Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Hoe gaat het?

Geschreven door Charlot op 05/01/2009
'Hee'
'Hoi'
'Hoe gaat het?'
'Goed met jou?
'Ook goed'
'Mooi zo'Het standaardgesprek op MSN, Hyves of gewoon face-to-face. Je zal altijd het antwoord 'goed' horen. Ikzelf zeg ook altijd goed. Ookal huil ik de hele dag en nacht, ookal zit ik in de grootste problemen. Ik zal nooit zeggen 'nou, eigenlijk gaat het niet zo goed met mij'.

Maar waarom? Waarom doen mensen dat? Waarom zeggen we niet gewoon de waarheid en vertellen we gewoon tegen mensen om ons heen dat het zwaar kut gaat?

Als ik het vanuit mijzelf bekijk doe ik dat, omdat ik geen zin heb in meer vragen. Vragen als 'wat is er aan de hand' of blikken van medelijden. Daar heb ik zo'n hekel aan, dat ik maar gewoon de hele dag een toneelstukje speel, dat het wel goed gaat.

En ik heb geen zin om zielig gevonden te worden. En wat het ook is...wat als het heel lang niet goed met je gaat? Je kan wel blijven antwoorden 'slecht' maar daar schiet je ook niets mee op toch? En op een gegeven moment zullen mensen ook denken 'Ja, doei. Wat een depressief kind is dat zeg'.

Dus...zullen we altijd liegen. We zullen altijd vertellen dat het goed gaat. En niemand zal dit doorbreken. En dat allemaal door een angst. Een angst dat mensen te diep in je zullen kruipen, en te dichtbij je gevoelens zullen komen. Wat een wereld...

 
 • Reactie door S op 06/01/2009
  mooi geschreven blog. ik herken mezelf er helemaal in. ik heb het de laatste tijd ontzettend moeilijk, maar toch als mensen het dan aan me vragen, zeg ik ook altijd; 'ja goed' terug, terwijl ik van binnen helemaal kapot ga. denk zelf dat het een soort bescheidenheid is, omdat je bang bent dat mensen je verhaal door vertellen en dat als je dan je hele verhaal tegen andere vertelt dat mensen er laconiek op reageren. ze vinden je zielig, precies zoals jij schrijft. ps; je blogs zijn leuk om te lezen.
 • Reactie door bla op 06/01/2009
  een vraagje WAAR SLAAT DIT OP?? je kan toch wel iets beters verzinnen om over te hebben
 • Reactie door lolxorz op 06/01/2009
  Met normale mensen gaat het ook niet altijd slecht. :S Ik weet niet wat voor depri geval jij bent, maar als iemand aan mij vraagt hoe het gaat, wil ik best zeggen hoe het egt zit. Natuurlijk niet tegen iedereen, maar wel tegen mijn vrienden, daar zijn ze tenslotte voor!! [maar als je die niet hebt, wordt het moeilijk...] En als het egt zo slecht met je gaat dat je er niet met je vrienden of zelfs je ouders niet over kan praten, zoek dan professionele hulp! Ik ken iemand die dat ook heeft gedaan, en het heeft bij hem wonderen verricht: hij zit nu veel lekkerder in zijn vel. [en nee, het is niet zo'n raar kind dat altijd gepest wordt...]
 • Reactie door S op 07/01/2009
  @ lolxorz nouja, zo zie je maar dat meningen verschillen. want zelfs een aantal van mijn beste vrienden weten niet eens wat ik allemaal meegemaakt heb in heel mn leven. ik denk alleen niet dat jij dat ooooit begrijpt, tot je zelf zoveel meegemaakt heb. en het probleem is, dat ik bang ben om hulp te zoeken, weet niet of je dat begrijpt. vast niet. maar ik zit er in elk geval wel al lang over te denke. dus wees gerust.
 • Reactie door ik op 08/01/2009
  jij bent egt een flapdrol, maak wat vanj e leven, doe ens leuk, en stel je niet zo aan!
 • Reactie door Frank op 09/01/2009
  Kortom : Geniaal
 • Reactie door oke op 10/01/2009
  oke, maar toch. iedereen is anders people.
 • Reactie door S op 10/01/2009
  naja, toch blijf ik bij mijn eigen mening. ik denk dat jullie me zo ongeveer wel begrijpen als je net als mij ; je moeder plots bent verloren tijdens een auto-ongeluk op de terugweg van vakantie, je broer daarna totaal het verkeerde pad opgegaan is en die dan nu op zijn 19e nog maar eens in de week thuis komt, voor geld, aan drugs, en als je vader dan ook nog eens ziek is, waar helemaal niets aan te doen is en vaker in het ziekenhuis ligt dan dat ie thuis is. dus dat het er op neer komt dat je heel het huishouden alleen doet, een best pittige opleiding volgt en dat allemaal in de bloei van je jeugd. ik denk dat jullie me dan wel begrijpen als iemand mij vraagt hoe het gaat? en ik antwoord goed, omdat ik niet weer zin heb om tegen de zoveeeeelste het hele verhaal te vertellen dat het eigenlijk helemaal niet gaat en elke dag weer een strijd is. zo blijkt dat niet iedereen een gemakkelijk leventje heeft.
 • Reactie door R op 11/01/2009
  Maar sorry hoor, heel even... Waarom is dit dan een 'standaardgesprek op MSN, Hyves of gewoon face-to-face'... Niet heel doorsnee als je zo negatief bent. En je moet het met me eens zijn dat dan dus niet iedereen liegt. Ik weet niet hoor!?
 • Reactie door Lolstoeler op 14/01/2009
  Ahhh Charlot wat is er dan? :)
 • Reactie door K op 02/04/2009
  heel bekend, misschien dat ik tegen 1 iemand veel vertel, maar als ik het tegen anderen vertel dan krijg je echt zon blik van waar heb jij het nouweer over of wat zeur je nou weer. en als je heel lang zulke reacties krijgt dan houd het voor jezelf ook op en dan ben je blij als je 1 persoon hebt waar je alles bij kwijt kan. Voor sommige mensen is het ook niet makkelijk om nieuwe vrienden of vriendinnen te maken omdat ze zichzelf niet echt bloot durven te geven en dan voer je dus wel zulke gesprekken het is dus geen onzin maar de harde waarheid voor een deel van de mensen.
 • Reactie door Duckdog96 op 13/07/2010
  zulke gesprekken komen idd vaak voor, ik zeg dan ook altijd dat het goed gaat, gewoon om te voorkomen dat mensen me als ''altijd verdrietig''ofzo zien en omdat ik natuurlijk niet weet of er mss meer mensen meekijken op msn bij die ander ik heb wel 2 vriendinnen die ik het wel altijd vertel, omdat ik hun kan vertrouwen, en hun hebben zelf ook problemen dus weet ik dat ze me niet als zielig gaan beschouwen