Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

De ene vodou is de andere voodoo niet

Geschreven door Duco op 10/11/2008
Voodoo kende ik vooral van lekker foute horrorfilms. Stop n nagel en n haar in een lappenpopje en het wordt een voodoopop. De goeierik voelt opeens steken in zijn buik, omdat de slechterik spelden in een voodoopoppetje steekt. Dt was voodoo voor mij. Maar ik wist niet dat er in een Hati een staatgodsdienst was met dezelfde naam. Alleen schrijven ze het daar als vodou.En over die echte vodou is er op dit moment een tentoonstelling in het Tropenmuseum. Langs een indrukwekkende rij rood-zwarte potten en poppen met echte mensenschedels - die door een hoop klei, verf en pailletten nauwelijks herkenbaar zijn - wordt het verhaal van deze godsdienst verteld. Hoe de slaven uit West-Afrika hun religie samenvlochten met het katholicisme van de Europeanen en de traditionele bewoners van Hati. Verder zijn er complete tempelimboedels en rituele voorwerpen te zien.

Hoewel sommige grote vodou-beelden best angstaanjagend waren, kreeg ik de indruk dat de Hollywood-voodoo juist veel enger is dan de Hatiaanse vodou. De video's in het museum laten namelijk vrolijke dansende en zingende mensen zien en niet de donkere prikpartijen uit de foute horrorfilms.

Vodou, kunst en mystiek uit Hati is tot 10 mei 2009 te zien in het Tropenmuseum.

 
 • Reactie door Suzan op 10/11/2008
  Mooie tentoonstelling!
 • Reactie door Henk op 16/11/2008
  Nooit geweten leuk meegenomen
 • Reactie door charlotte op 25/11/2008
  nou ik denk dat een mens meer haar zal hebben dan een dier aleen de mens lijkt kaal
 • Reactie door Eline op 15/01/2009
  examens moeten worden afgeschaft..? argumenteer
 • Reactie door marjo en ina op 20/01/2009
  wel interessant want wij houden onze spreekbeurt hierover!!!!