Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Ik geloof

Geschreven door Suzan op 03/11/2008
Ik begon op een openbare basisschool; een school zonder God, Jezus en gebeden. Toen ik klein was, was geloof een fantasie, God was een grote onzichtbare man, en Jezus een goed mens dat ooit bestaan had. Ik hoorde af en toe wel iets over Bijbelverhalen, maar als ik iemand vroeg of God bestond was het antwoord een lichtspottend ?nee?, alsof ik naar de Kerstman vroeg.

Sinterklaas bestond wel.[Grappige ritueeltjes]
Op mijn achtste verhuisde ik, en vanaf dat moment genoot ik katholiek onderwijs. De meeste kinderen van mijn klas waren gelovig opgevoed. Op school moesten we twee keer per dag het Onze Vader bidden. Ik vond het leuk om dat gebed uit mijn hoofd te leren; het was een grappig ritueeltje voor de aanvang van de lessen, al wist ik niet waar het over ging. Ik vierde advent, zong in de kerk als kinderen hun communie of vormsel deden. Ik nam hosties onbegrijpend en ongemakkelijk aan, ik had geen flauw idee dat ik het lichaam van Jezus aan het eten was. Geloven deed ik niet; ik luisterde net zo naar de Bijbelverhalen als naar verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt.

[Geloven?]
Op de middelbare school hield ik me niet met de Bijbel bezig, dat vond ik onnodig. Op mijn vijftiende startte ik mijn boekenverzameling en ik vond dat er een bijbel in mijn kast hoorde. Ik kocht een negentiende-eeuwse exemplaar, die ik niet las om beschadiging te voorkomen. En nu studeer ik Kunstgeschiedenis en moet ik middeleeuwse kunst kunnen begrijpen. Mijn docent adviseerde een kinderbijbel te kopen ?om de highlights te kennen?. Ik lees hem. Vele puzzelstukjes godsdienst waar ik ooit mee speelde, vallen opeens in elkaar. De Bijbel is interessant, maar geloven doe ik nog steeds niet.

Ook niet in Sinterklaas.

 
 • Reactie door amber op 12/11/2008
  heb ik hier wat over getypt over helloween werkstuk geschiedenis heb ik een 5! thnks! :C
 • Reactie door kim op 12/11/2008
  heey ja ik ook over helloween ik had een 1 !!!!!
 • Reactie door susan op 12/11/2008
  stel je aan ik had een 6,4!
 • Reactie door Dees. op 13/11/2008
  Blijf zoeken en ontdekken. Dan vindt je God vanzelf..
 • Reactie door Betty op 02/02/2010
  hoi Suzan! wat een goed idee om een kinderbijbel te lezen. Dat kan best goed helpen, want zoon oude Bijbel is echt lastig! Ik ben er zelf helemaal mee opgegroeid en ik geloof er helemaal in, maar ik vind de taal ook heel moeilijk. Als je de kinderbijbel een beetje kinderachtig vindt, kan je ook een andere vertaling van de Bijbel proberen. Neem bijvoorbeeld een Nieuwe Bijbel Vertaling(NBV) die kan je bij elke boekhandel krijgen. Dat is niet kinderachtig, maar goed te snappen. succes ermee! groetjes