Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Alcohol-les op school

Geschreven door Charlot op 29/10/2008
Dat is eens iets anders dan de standaard reken- of taallessen op school. Een basisschool in Overijssel krijgt nu les over alcohol! Zou dat iets opschieten? En als de leerlingen eenmaal op de middelbare school komen, zouden ze zich dan nog steeds bij hun standpunt 'alcohol is slecht, dus ik drink niet' houden? Terwijl hun vrienden zich allemaal volgieten met breezers...[SIRE-spotjes, nieuws en waarschuwingen]
Alcohol is een groot probleem onder de jeugd. Dat is ons na al die SIRE-spotjes, nieuwsberichten en waarschuwingen wel duidelijk. Maar echt helpen doet dat alles niet. Voor zover ik weet zijn mijn klasgenoten nog elke zaterdagavond stomdronken en vallen er nog steeds doden door het oh zo populaire 'balkonspringen' in Lloret de Mar.

[Schuld]
Blijkbaar vindt de overheid het allemaal nog niet genoeg en is die alcoholles echt nog nodig. Alhoewel, als het nog fouter gaat met ons, de jeugd en de drank kunnen we ze niet de schuld geven. Zij kunnen zeggen: we hebben er echt alles aangedaan, maar jullie moeten onze hulp accepteren en er wat mee doen.

[Averechts?]
Maar is het niet zo dat wij, jongeren, koppig zijn en het alleen maar heel interessant vinden als volwassenen zeggen dat iets gevaarlijk is of we iets niet mogen doen. Zouden de leerlingen van de alcohol-les het allemaal heel serieus nemen? Of zouden ze denken: oh leuk, dat ga ik eens proberen, kijken of het echt zo gevaarlijk is.

Wat vind jij van het alcoholgebruik onder jongeren? Of doe je net zo hard mee?

 
 • Reactie door halime op 30/10/2008
  jongeren(ik ook) mogen gwn drinken maar ze moeten wel de grenzen kennen....
 • Reactie door paard op 03/11/2008
  ik doe net zo hard mee zuipen tot we kruipen!!
 • Reactie door achmed jan op 03/11/2008
  net of ik er iets om geef
 • Reactie door tina op 03/11/2008
  Ik geef niet zo veel om alcohol. En om eerlijk te zijn, vind ik het dieptriest mijn leeftijdsgenoten zo buiten bewustzijn te zien. Ze zijn er toch echt zelf voor verantwoordelijk. Ik heb besloten me niet meer met dat soort mensen bezig te houden.
 • Reactie door Mthi___ op 03/11/2008
  Zuipen maar ^^
 • Reactie door Amesfleor op 03/11/2008
  alcoholisten: pwnd by Tina (6)
 • Reactie door Sanzi op 04/11/2008
  je leeft maar n keer dus lekker genieten ervan, en dat doe je met ALCOHOL!
 • Reactie door Kees op 04/11/2008
  Jammer dat alleen alle negatieve kanten van alcohol worden belicht. Alcohol is ook de basis van gezelligheid en dat is gewoon een feit al klinkt het raar. Een avondje in de kroeg is goed voor je sociale omgang dus zuipen!;p Lekker in je vel voelen is ook belangrijk om gezond te leven! Natuurlijk zijn er grenzen maar af en toe flink doorzakken in het weekend hoort er toch bij..
 • Reactie door Macho Man op 04/11/2008
  ik ben Ali B of Yes R KIES JIJ MAAR POEPER
 • Reactie door Amanda op 05/11/2008
  ik vind dat er zeker te veel word gedronken maar dat is niet ligt niet alleen aan ons en omdat we het zo '' stoer'' vinden want wie zit er met een voetbal wetstrijd in de kroeg zich vol te zuipen ? Ik denk toch wel de meeste vaders, mannen , opa en Wij zelf !! wij zien toch van andere dat het kan ?! dus die alcohol les is wel heel leuk maar geef het dan ook aan de volwassenen ! ik zelf vind drug gbruik in NL een veel veel veel groter probleem en dat wil dus echt niemand zien of horen
 • Reactie door jeweet op 06/11/2008
  vroeg of laat komt iedereen er toch wel achter hoe relaxt alcohol is!
 • Reactie door Yoppie op 07/11/2008
  Amanda, het druggebruik in NL is veel lager dan in de andere landen in West-Europa, mede door ons redelijke drugsbeleid (legalisering is nog beter, maar dat is een te grote stap voor deze regering).
 • Reactie door johan-kees-dirk op 07/11/2008
  Ik vind het diep dus niet ondiep triest, dat de jongeren zoveel drinken. Ikzelf ben 17 jaar, ben een keertje dronken geweest, ik had toen wel 3 breezers op. Dit vond ik geen fijne ervaring, dit doe ik dan ook niet meer. Je verpest heel je lichaam met dit gif! groetjes Johan-kees-dirk
 • Reactie door Yoppie op 07/11/2008
  lol dronken na 3 breezers? grapje zeker? Na 30 breezers, ok. Maar 3?
 • Reactie door henkie op 07/11/2008
  johan-kees-dirk. wat een naam.
 • Reactie door Boxie op 07/11/2008
  Hahaha, na 3 breezers op de grond liggen. Na gemiddeld een biertje of 10 krijg je pas ligt gevoel in je hoofd als je er niet goed tegen kan. Je heb ook mensen die na een fles wodka pas aangeschoten zijn. Het is niet erg dat je drinkt als je het maar op goede momenten doet zoals niet doordeweeks maar op een zaterdagavond of in een vakantieperiode. Zoiezo 9 van de 10 'dronken' jeugd speelt toneel.
 • Reactie door JWZ op 11/11/2008
  Ja stop zuipen, take die blow........... en die vodka fles:P
 • Reactie door Mirjam op 11/11/2008
  nog leuker in groep 7 er een dag over hebben en dan in de 2de ook nog eens 6 lange uren (ze noemen het les maar het is meer een folder van 1 A vietje maken met zijn 3en in 3 uur (klieren dus en ze vervolgends in 2 uur aan de school laten zien) En ik denk serieus niet dat dit helpt we zijn toch wel zo eigenwijs dat zo'n lesje ons niet helpt om niet te drinken
 • Reactie door Grolsch Master op 13/11/2008
  Wij drinken bier met veel plezier voor meer info kijk op www.keet-brookn.tk
 • Reactie door klm op 14/11/2008
  Al de maatschappij, en daarmee bedoel ik vooral de volwassenen, alcohol nog steeds blijft associren met gezelligheid, zal de jeugd voorlopig niet stoppen met drinken. Alcoholvoorlichting op de basisschool vind ik trouwens goed, aangezien er veel kinderen al beginnen in groep 7. Geef die voorlichting dan wel aan ouders, en niet aan de kinderen.
 • Reactie door Loeloetje op 16/11/2008
  mensen die zichzelf het graf in zuipen moeten dat zelf weten ik drink zelf niet omdat ik verstandiger ben en als je wel drinkt moet je dat lekker doen, lijkt me tis toch jouw leven ?!?! Wel zielig hoor trouwens dat je dan gemiddeld zo'n 20 jaar eerder sterft (als je tenminste niet jezelf eerst doodzuipt)
 • Reactie door Cassius Clay op 17/11/2008
  een biertje is voor mij een pleziertje wijn is ook fijn van wodka ga ik dansen en coebergh doet mij sjansen dus voor mij geen coke of wiet het is alcohol waarvan ik geniet