Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

For the love of God

Geschreven door Suzan op 02/10/2008
Men neme 8601 loepzuivere diamanten, een flinke hoeveelheid platina en een gave schedel inclusief tanden. Maak een afgietsel van een schedel met het platina, zet de tanden erin, en bevestig alle diamanten. Verkoopwaarde? Vijftig miljoen pond. [Eerst wat stoffigheid]
Als je aan een studie kunstgeschiedenis begint, staan heel wat kunstwerken in de rij om aan je gepresenteerd te worden. Een inleiding is ook nodig; tot en met oktober ben ik bezig met de inleiding in de kunstgeschiedenis Oudheid-Middeleeuwen. Na vele tempels, muurschilderingen en marmeren beelden krijg je behoefte aan iets anders.

[Miljoenenwerk]
Ik sloeg ?Oog? open, het tijdschrift van het Rijksmuseum. Of eigenlijk: ik zag de cover. Daar stond een schedel met wel heel veel glimsteentjes op. De glimsteentjes bleken 8601 diamanten te zijn, en de bedenker van dit bizarre kunstwerk is Damien Hirst. Hirst vindt het kunstwerk een vrolijke voorstelling van de dood. Het komt op foto?s niet goed over, maar de schedel is heel prettig om naar te kijken, vindt hij zelf. De productie van het kunststuk kostte veertien miljoen pond. Inderdaad: 8601 diamanten is veel; de diamantprijs is benvloed door de gigantische materiaalaanschaf van 'For the love of God'.

[Niet zelf gemaakt]
OfHirst er lang mee bezig was het werk te maken? Nee, hij heeft het zelf niet gemaakt. Hirst wil een grote verscheidenheid aan kunst produceren, en het kost hartstikke veel tijd om veel verschillende materialen te leren bewerken, aldus Hirst. Een juwelier heeft dit werk geproduceerd.

[Waar?]
In ?Oog? staat een artikel over ?For the love of God? en vanaf 1 november (in de Amsterdamse Museumn8) tot en met 15 december is dit bijzonder (dure) kunstwerk te bezichtigen. Het Rijksmuseum heeft hiermee de wereldprimeur van het kunstwerk naar Amsterdam gebracht.