Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Luister jij ooit naar podcasts? Wij doen onderzoek naar podcasts en willen graag jouw feedback op een idee van ons. Jij kunt helpen door de vragenlijst (circa 3 min) in te vullen. Ook als je nooit podcasts luistert! 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Van Gogh verlicht de pijn

Geschreven door Suzan op 23/09/2008
Al stierf hij in 1890, Van Gogh verricht nog steeds wonderen. Niet meer op doek, maar nu in ziekenhuizen. Onderzoekers aan de universiteit van Bari hebben vastgesteld dat het bekijken van kunst de fysieke pijn kan verminderen. De onderzoekers testten dit met 300 schilderijen. Hoe?De proefpersonen kregen kleine stroomschokjes, die zij minder bleken te voelen als ze naar hun favoriete schilderij keken. Een nadeel is wel dat de pijnervaring getest is met meesterwerken, en het wordt een 'tikkeltje' prijzig als elk ziekenhuis behangen is met miljoenen.

Daarbij komt nog dat door kunsthistorici geprezen meesterwerken soms door patinten als lelijk ervaren werden. Sommige ontdekkingen zouden beter niet gedaan kunnen worden?