Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Brugklassers: Was ik vroeger ook zo?

Geschreven door Margo op 02/09/2008
Met een plattegrondje en een hoofd waar het ongeloof vanaf druipt, lopen ze door de school, hun lichaampje helemaal verborgen achter een grote Kiplingtas propvol met agenda?s, overlevingspakketten en etuis die barsten van de stevige pennen en bicmarkers. Hysterisch staan ze te drommen bij de ingang, hopend dat ze nog op tijd zijn bij hun eerste lesdag op de grote school. Brugklassers, een plaag waar vrijwel iedere middelbare school aan het begin van het jaar last van heeft.[Not done]
Iedereen is ooit brugklasser geweest, toch kan ik me moeilijk voorstellen dat ik zo was. Het ziet er soms lachwekkend uit: rennende brugklassers die wanhopig hun lokaal aan het opzoeken zijn in de hoop geen te laat briefje te moeten halen. De oeh?s en de aah?s van de ouderejaars met een rood hoofd negerend, proberen ze zich toch nog een beetje waardig door de school te begeven. Maar dat is natuurlijk moeilijk, ook ik wist niet dat rennen door de gangen not done was, dat Kiplingtassen toch niet zo stoer zijn en dat broodtrommeltjes eigenlijk ook niet kunnen.

[Kleintjes]
Gaandeweg het schooljaar leer je deze dingen gauw. Tenminste dat deed ik, als ik nu de tweedeklassers zie, twijfel ik soms nog steeds of ze niet beter in groep 8 passen. Ook de nieuwe lichting is weer extreem klein (ik ben niet een van de grootste, maar 1.30m is me toch iets te minuscuul) en de tassen zijn weer extreem groot. Soms denk ik wel eens of het niet handig zou zijn voorlichtingen te geven in groep 8, dat zou ze misschien heel wat nastarende blikken en ge-aahh schelen.

Maar toch, een klein beetje medelijden is soms wel eens op z'n plaats dus ik denk dat ik dit laatste jaar maar eens aardig tegen deze nieuwelingen ga zijn, geen commentaar meer op de te grote tassen ga geven en niet meer al te vaak ?wt lief? ga zeggen als er een ielig mannetje met een te lang T-shirtje langs komt lopen, ik ga mijn leven beteren.

Want laten we niet vergeten, wij waren vroeger ook zo.

 
 • Reactie door L op 02/09/2008
  Hehe, ik herken 't, ik herken 't. =P Tis inderdaad niet te geloven dat wij ook ooit zo zijn geweest XD
 • Reactie door Laura en martine natuurlijk op 03/09/2008
  Je hebt weer volkomen gelijk margo! maar het is niet aardig om die kindertjes zo te behandelen! ik denk persoonlijk dat ze het JUIST leuk vinden als jullie nog enigzins wat belangstelling voor die mini kindertjes tonen. Dus een aaaahhh is best op zijn plaats hoor! Voor de rest: nice stukje! kus van ons en je chick! :P
 • Reactie door Anonieme Collega op 04/09/2008
  Leuk Margo :D
 • Reactie door L. op 06/09/2008
  Nou bedankt hoor -.- Ik ben brugklasser,, maar ik weet dus wel dat je echt niet moet rennen door de gangen .. toch nog wat aan mn broer gehad xD
 • Reactie door nina op 07/09/2008
  haha zo was ik ook in de 1e volgens mij (ik zit nu in de 4e) maar die eerstejaars worden idd elk jaar kleiner:P
 • Reactie door M op 09/09/2008
  grappig (st)ukkie!
 • Reactie door ESZ. op 09/09/2008
  zo was ik in de eerste dus niet hooor, ik vond het rennen door de gangen, te grote en overvolle tassen, en elke keer in de gangen wachten op de les echt zo NOT POSSIBLE. Ik heb nog nooit gerend maar 1x en dat was in de derde voor een weddenschap, ick had altyd een te kleine tas, boeke altyd in me kluis, en kwam elke les gewoon te laat. maar toch het is wel lief en zielig hoe die wuppen eruit zien. Ook al kunnen ze ongelooflijk irritant zyn. mijn laatste jaar ook, ik ga proberen wat normaal te doen tegen hun.
 • Reactie door A. op 12/09/2008
  tja, ik denk dat we allemaal zo waren maar dat we ons dat nu niet meer kunnen voorstellen. Ik zit nu in 4e en ht is wel zielig (okee ook grappig:P) om te zien hoe bang ze zijn voor ouderejaars.
 • Reactie door Fransje op 28/10/2008
  Hah ik heb een brugklasser ooit boos gekregen door te zeggen "Hey waar gaat die tas met die brugklasser naartoe?" Vond ie niet echt lek.
 • Reactie door Lisaa. op 15/11/2008
  Het klopt allemaal, maar ik vind eigenlijk niet dat we aardig hoeven te doen. bruggers pesten is eigenlijk alleen maar eerlijk, als hun straks geen bruggers meer zijn hebben hun het recht om te gaan pesten en die bruggers mogen ook weer pesten als ze geen bruggers meer zijnx] het is toch oneerlijk als je zelf wel als brugger gepest bent, en dan geen nieuwe bruggers mag pesten ?
 • Reactie door iris op 06/01/2009
  top idee! voorlichtingen geven in groep 8. ik bedoel maar, ze komen op een vreemde school, nieuwe klasgenoten, alles is gewoon anders en nieuw. ze worden min of meer in het diepe gegooid. veel kinderen worden daar onzeker van, en soms zelfs mee gepest (voor misschien de rest van de middelbare schooltijd). dat willen we ze ook niet aandoen. dus het lijkt mij top als ze in groep 8 een beetje uitgelegd krijgen wat je absoluut beter niet kunt doen, of juist wel. dat stimuleert ook hun zelfvertrouwen, dus waarom niet? ik mis die tijd wel hoor, brugpiepers pesten. hihi.
 • Reactie door Miii op 10/01/2009
  Ik ben ook brugpieper en ik merk er weinig van dat ik brugpieper ben! op mijn school worden brugpiepers neit echt gepest aleen een beetje nagekeken en uitgelachen! een top schoool Dr.-Knippenbergcollege in Helmond!
 • Reactie door Meryem soeters op 11/03/2009
  Ik ben ook wup en dat is dodelijk! :D:D... dag.
 • Reactie door piet wiet op 05/02/2010
  ben nu 2e klasser, maar vorig jaar was vooral op het begin haasten naar het lokaal. en dat idee van voorlichting lijkt me echt een klasse plan, zo irritant die dikke tassen en dat gesprint door de gangen.. gr