Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Christiane F. - verslag van een junkie

Geschreven door Suzan op 13/08/2008
Heftig. Het verhaal, of eigenlijk, het in eerste instantie informatieve krantenartikel dat ik net op de site van Het Parool las. Christiane F. is kwijt.

Begin dit jaar liet een vriend van me de waargebeurde film 'Christiane F.' (1981) aan me zien. Het boek (Wir kinder von Bahnhof Zoo, 1978) heb ik later ook gekocht en gelezen. Een verhaal dat fascineert. Een verhaal over een Duits meisje dat in Berlijn opgroeit en verslaafd raakt aan de heroine, zich prostitueert om haar verslaving te kunnen betalen, vrienden verliest aan de heroine, maar uiteindelijk zelf van haar verslaving afkomt. En dat had vandaag een vervolg. [Het verhaal gaat verder]
In het Parool las ik net dat Christiane F. in Amsterdam heeft gewoond met haar zoon en vriend, en dat ze daar weer in de drugsscene terecht is gekomen.

'De 37-jarige vriend liet enkele media dit weekeinde weten dat het in Amsterdam volledig mis was gegaan met Christiane F. ''Ze lag weken ongewassen op bed, blowde de hele dag door en dronk veel. Haar zoon leefde van cola, chips en speelde alleen maar met zijn playstation." schrijft het Parool.

Ik keek de film en dacht: wat geweldig, het ultieme horrordrugsverhaal en het komt toch goed met de hoofdpersoon, en het is nog echt gebeurd ook. Ik las het boek en dacht: wat zal haar moeder blij zijn dat alles goed gekomen is, misschien kan ze nu zelfs een beetje trots zijn op dit boek en de prachtige film.

[Eens een junkie...]
En dan lees je in 2008 dat alles weer mis is. Dat de 46-jarige Christiane F. spoorloos is en dat haar 11-jarige zoontje weer bij de kinderbescherming in Duitsland terecht gekomen is. Is het toch waar: eens een junk, altijd een junk?

Komt er nooit een eind aan dit verhaal?


 
 • Reactie door Halime op 20/08/2008
  hoe oud is dat meisje wanneer ze verslaafd raakt?
 • Reactie door Suzan op 23/08/2008
  Wikipedia: Op twaalfjarige leeftijd nam ze al verschillende soorten drugs, zoals hasj, verschillende soorten pillen en LSD.
 • Reactie door frankster666 op 22/01/2009
  jah maja wat doe je tegen drugs je kan het verbieden maar dat maakt niet uit eraankomen doe je towg kheb laatst een freaking kind van 10 zien blowen omdat der moeder het doet vanwege reuma en pijn dus medicinaal
 • Reactie door Patrick op 12/03/2009
  junks horen geen medelijden te krijgen.
 • Reactie door Peter op 28/03/2009
  Junks horen geen medelijden te krijgen? Ik denk niet dat jij weet waar je het over hebt. Als je zo een jeugd hebt gehad is het logisch vind ik dat je aan de drugs gaat, helemaal als al je 'vrienden' het doen. Weet jij veel hoe veel zij haar best heeft gedaan om er mee te stoppen. Ik weet niet of jij ooit (aan drugs) verslaafd bent geweest, maar ik kan je vertellen dat afkicken een van de moeilijkste dingen is die er zijn, helemaal aan heroine...
 • Reactie door Mikki op 15/06/2009
  Pete heeft gelijk, junks hebben geen medelijden. Ze denken alleen aan herone. Aan Halime: Ze was 13 jaar toen ze aan de LCD ging, later ging ze ook aan herone. Het was de fout van de discotheek (sound), ze hadden moeten vragen of ze een ID kaartje had. Ze was 13, veel ste jong om in aanraking te komen met zulke dingen.
 • Reactie door Hennie op 13/09/2009
  Jullie zijn allemaal veel te jong en veel te dom om zo te oordelen
 • Reactie door anoniempje op 31/12/2009
  hennie en daarom is dit ook een scholieren site of niet? jij bent juist zo dom om op JOUN LEEFTIJD op deze site te koekeloeren.
 • Reactie door Kami op 02/01/2010
  Het is behoorlijk lastig om te zeggen wie nou waaraan schuld heeft... Ik bedoel, inderdaad had er sterkere controle moeten zijn in Sound, maar het is onmogelijk om alles in de gaten te houden. Junkies hebben veel wat ze mee maken aan zichzelf te danken, zou je kunnen zeggen. Maar onderschat wordt hoe sterk groepsdrang kan zijn ( al haar vrienden deden het en dat was haar 'familie') en bovendien kon ze niet echt terecht bij haar overwerkte moeder en mishandelende vader... Je zou vraagtekens kunnen zetten bij alle dealers die verkopen aaan 12 jarige meisjes, of deze sex laten hebben voor drugs. Je zou vraagtekens kunnen zetten achter de steun die 30 jaar geleden geboden werd aan junkies... Ik zeg niet dat junkies schuldloos zijn, maar zeker niet dat je geen medelijden moet hebben met een kind van 16 dat vercrackt in het ziekenhuis ligt te stuiptrekken door ontwenningsverschijnselen.
 • Reactie door bartus op 18/01/2010
  het is idd moeilijk om van de drugs af te blijven als je vrienden ook gebruiken. Waarschijnlijk gaat het bij jullie net als bij mij... Je gaat eerst smoken in het weekend as je net op middelbare school komt... dan door de week... dan onder schooltijd... blijft leuk, maar je wilt iets leukers.. dus je gaat pillen vrete... ook wel locht, maar het kan tog beter, dus ik ging coke naar binnen jagen terwijl ik al kk space was... je denkt er wel over na.. maar als het er op aan komt kun je tog geen nee zeggen omdat het gewoon mega vet is... maja da gaat vanzelf wel un x over denk ik.. ... ... ... hoop ik ... ... ...