Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Het laatste beetje Cuba

Geschreven door Charlot op 20/08/2008
?Why is that?' vraag ik aan mijn reisleider. 'Just because...' is het standaardantwoord. Hij durft vaak geen antwoord te geven op mijn vragen. Bang dat de ober, buschauffeur, marktman of voorbijganger een spion is van ?het systeem?...

Mijn vakantieland van de zomer 2008: Cuba. Het lijkt op geen enkel ander land. Dit eiland heeft zijn eigen regels, eigen ideen van leven en eigen geheimen.Coca Cola wordt nergens verkocht. Als verkoper word je dan meteen opgepakt. Een Big Mac van de McDonalds hebben ze hier nooit geproefd en grote reclameborden van L'oreal zijn hier nergens te bekennen. Wel zijn de muren langs de wegen beschilderd met de woorden: 'Viva Fidel!' of in Spaanse woorden 'Leven het Communisme, niets is beter'.

[Overal spionnen]
[plaatje:1]Of dit laatste zinnetje klopt? Cuba zal nooit rijk worden en de mensen leven continu in angst. Als een Cubaan te veel met westerlingen omgaat, is dat verdacht. Toeristen moeten sowieso in de gaten worden gehouden. Ik vraag me af hoe vaak we zelf bespioneerd zijn.

[?Luilakken?]
Iedereen verdient in Cuba evenveel. Het maakt niet of je schoonmaker, directeur of barman bent. Of je hard werkt of geen reet uitvoert. Zo wordt je geduld ernstig op de proef gesteld als ongeduldige Hollander. Aan een bar sta je minstens een kwartier te wachten, de zogenaamde barmannen hebben je wel gezien hoor, dat is het probleem niet. Maar ze zijn te 'druk' met het niks doen. Waarom zou je hard werken?

Als je eenmaal gewend bent aan het geluier van de arbeiders in Cuba, kan je niet meer doen dan er om lachen.

[Bijna het einde?]
Waarom ik naar zo?n raar land ben gegaan? Het klinkt vreemd maar: juist hierom! En waarschijnlijk is het n van de laatste jaren dat er nog communisme in Cuba is. De hoogbejaarde Fidel heeft de macht grotendeels al overgedragen aan zijn broer Ral. Maar ook dit zal niet lang meer gaan duren. Aan alles komt een eind, dus ook aan de twee levens van de bejaarde broers.

'Wat zal er gebeuren als deze twee dood zijn?' vroeg ik me telkens af. Zal het communisme ten onder gaan? Het was een hele bijzondere reis. En het was apart om 'het systeem' van zo dichtbij mee te mogen te maken. Over 20 jaar ga ik weer terug, om te kijken wat er dan van Cuba overgebleven is.

Ik hou mijn hart vast

 
 • Reactie door Suzan op 20/08/2008
  Mijn vader is om precies dezelfde reden ook naar Cuba geweest. Bijzonder dat je dit hebt meegemaakt.
 • Reactie door Halime op 20/08/2008
  ik vraaf me af hoeveel geld je aan die land die jij beschrijft hebt uitgegeven:S ik bdoel heb je wel genoten van je vakantie. mja jouw keuze xD
 • Reactie door de matroos op 22/08/2008
  Wat is er fout met geld uitgeven ''aan die land'' . De mensen in Cuba zijn ook gewoon mensen. In ieder land zitten er smerige mannetjes in de politieke top die als ze kunnen hun wil doorvoeren. Ik zou zeggen: viva de mensen van Cuba!
 • Reactie door JJ op 01/11/2008
  goe geschreven!
 • Reactie door halime op 01/11/2008
  ik zeg ht ook nie om te beledigen, maar zoals ik ht heb gelezen klinkt ht niet egt alsof ze heeft genoten:S
 • Reactie door tamara op 03/12/2008
  ik ben deze zomer ook naar cuba geweest en ik vond het best bijzonder daar. ik had trouwens ook verwacht dat het daar allemaal drugsdealers en zakkenrollers zouden zijn maar dat was echt niej zo het was echt leuk en ik wil er echt nog wel een keer heen!!