Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Luie mensen, die Spanjaarden

Geschreven door KimH op 12/08/2008
Een jaar in het buitenland betekent veel mooie dingen zien, nieuwe mensen leren kennen, maar je ook dagelijks laten verrassen door cultuurverschillen. Na een maand in Spanje ben ik de relaxte levensstijl nog steeds niet helemaal gewend. Nou ja, relaxt? Spanjaarden zijn gewoon lui! [Sista]
Neem nou de sista hier: winkels openen ?s ochtends om tien uur en sluiten alweer om half twee ?s middags, zodat het personeel even naar huis kan om een dutje te doen. Half uurtje de ogen sluiten? Powernap? Nee hoor, de meeste sista-Spanjaarden worden niet vr vier uur wakker, om pas om half vijf hun winkeldeuren weer open te gooien. Slechts voor een paar uurtjes maar: om acht uur is de dagomzet weer gehaald en gaat iedereen richting huis voor het avondeten. Kortom, de meeste Spanjaarden zijn hier slechts zeven uur per dag in actie. ?s Zaterdags werken ze maar tot sista-tijd, waarna hun weekend begint dat niet vr maandagochtend eindigt. Niet echt heel vermoeiend dus!

[Alles dicht in augustus]
Het toppunt van luiheid vindt hier echter deze maand plaats: 80% van de winkels buiten het centrum is de hele maand augustus gesloten. De reden? Na zo?n lange tijd van hard werken ? Spanje kent ?slechts? 15 officile vrije feestdagen per jaar ? wil elke Catalaan ?s zomers een maand lang in het warme zand van de Costa Brava liggen om bij te komen van deze noeste arbeid. Tja, daar stond ik vorige week met mijn zak vol vuile was, hopeloos op zoek naar een wasserette..

[Zon maakt lui]
Tot nu toe kan ik slechts n reden bedenken die deze laid-back lifestyle verklaart: door de dagelijks stralende zon en warme temperaturen (?slechts 28 graden vandaag? Wat koud zeg, jammer?) is de motivatie om te werken nihil. Ervaring heeft mij inmiddels geleerd dat er niets zo lekker is om tijdens de heetste uren van de dag even je ogen te sluiten in een kamer met airconditioning...ach, aan elke cultuur valt te wennen!

 
  • Reactie door myra op 13/08/2008
    nicee kim...i just understood a bit!
  • Reactie door jose op 29/01/2009
    luie mensen die spanjaarden???
  • Reactie door jose op 30/01/2009
    1 month in spain,do you worked in spain?you have no idea about spain and about his people so think before you speak kim