Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

De hele wereld op Mundial

Geschreven door Lisanne op 20/06/2008
Room Eleven, Leaf, Alain Clark en BEEF waren er, maar festival Mundial gaat vl verder dan alleen maar Nederlandse muzikanten. Op dit multicultifestival in het Leijpark in Tilburg waren bands van zuid (westerse landen) naar noord (ontwikkelingslanden) en weer terug te horen.

Lees verder[Culturen]
Muzikanten van over de hele wereld lieten met spetterende optredens zien wat 'hun' muziek is. Zo waren de Afrikaanse ritmes van Sean Kuti volop te horen en Shantel, 'The King of Balkan Pop', deed de bezoekers swingen. Ik kon ook niet stil blijven staan.

[Chillen]
[plaatje:2]De hoofdbezigheden van de gemiddelde festivalbezoeker waren: chillen, eten en dansen. Hier en daar zaten er wat op de fatboys die over het hele park waren uitgestald, en anderen hadden plaatsgenomen op een kleedje. Dankzij de eettentjes drongen de geuren van Surinaams, Ethopisch, Vietnamees, Nederlands, Chinees en Afrikaans voedsel alle neuzen binnen.

[Bara]
Toen ik genoot van een broodje Bara, een Surinaamse snack, hoorde ik achter mij trommelgeroffel. Het was een groep jongens, gehuld in een groen shirt, die de meest strakke ritmes met hun drumstokken op hun trommeltje toverden. En een eindje verderop lieten een aantal Afrikaanse krijgsdansers, gehuld in dierenvellen, hun dansen zien. Gaaf!

[Armoede]
Dit festival waar men naar hartelust kon genieten van muziek, dans, eten en kraampjes uit verschillende culturen, had ook een achterliggende gedachte. Veel organisaties, zoals Fair Food, FairClimate en Plan, richtten zich op dit festival op armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en gelijke rechten voor man en vrouw.

Sommige mensen leven in schrijnende situaties, waar hun muziek en hun cultuur het enige is dat hen op de been houdt.