Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans.



 





Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Puber of bezeten?

Geschreven door Lisanne op 27/05/2008
Nietsvermoedend was ik zondagavond doelloos aan het zappen, tot ik op SBS6 kwam. Daar was een reportage te zien over de film ?The Exorsist?. De trailer van de film was voor mij al een reden om achter een kussen te kruipen en net zo hard te gillen totdat iemand op het uitknopje van de TV drukte.

Lees verder
[Waargebeurd]
De film is gebaseerd op het boek van William Peter Blatty. Hij schreef over een 14-jarige jongen in 1949, Richard, die door satan bezeten lijkt te zijn. Zijn ouders zijn ten einde raad. Ze horen allerlei vreemd gebonk op de kamer van hun zoon en ontdekken vreemde wonden op zijn borst. Ze roepen de hulp in van een katholieke priester, die begint met de duivelsuitdrijving. De jongen wordt opgenomen in een ziekenhuis, spuugt en plast over de priesters heen en scheld hem uit bij het leven.
De schrijver van het boek putte zijn informatie uit een dagboek van een collega van de priester, die heeft geholpen bij de duivelsuitdrijving.

[Angst]
In de reportage, die overigens beelden bevatte van andere 'bezeten' mensen, gaan psychologen en theologen in discussie. Was Richard daadwerkelijk door de duivel bezeten of was het gewoon een erg lastige puber die een beetje last had van de hormoontjes?
Hoewel ik na de reportage bijna niet meer naar boven toe durfde, twijfelde ik k aan het waarheidsgehalte van het exorcistverhaal. Met iets minder erge hartkloppingen liep ik toch maar de trap op.

[Los gaan]
Iedereen heeft toch wel eens de neiging gehad om alles en iedereen verrot te schelden en met je hoofd en vuisten tegen de muren te bonken? Ik wel in ieder geval. Ik kan mijn ouders er dan alleen niet van overtuigen dat er een duivel in mij verscholen zit.
Misschien had onze Richard gewoon eventjes de behoefte om los te gaan. En aangezien het in 1949 nogal ongebruikelijk was om je als puber het leplazerus te zuipen (want comazuipen zat toen nog niet in de woordenschat van de gemiddelde Nederlander), vond hij dit wel een prima uitweg. Maar laat satan het maar niet horen.

 
 • Reactie door jojoo op 27/05/2008
  ik gil nog harder dan jij hoor!
 • Reactie door Halime op 27/05/2008
  ik hou wel van dat soort films en ook van horror, maar als ik 's avonds ga slape of sow dan ben ik onmin bang:( en als ik me oge dichtdoe dan is ht alsof die monster of sow uit de film voor me neus staat en moet ik dan weer met wijdopen ogen ligge:S mja boeiend lol ^^ ^_^
 • Reactie door --->LEN{ART}<---- (15) op 29/05/2008
  ik geloof wel degelijk in dit soort praktijken, kijk je hebt mensen die alles willen verklaren met de wetenschap, maar je moet toegeven dat er dingen zijn die niet met de wetenschap (Van mensen) te verklaren zijn. Als je alles vreemd vind wat niet te verklaren is (Onstaan van de aarde) geef je de wetenschap dan niet een soort van onaantastbaarheidsstatus???? Dit waren zo mijn iden als je het er niet mee eens bend hoor ik het graag :).......
 • Reactie door Gerrie op 29/05/2008
  Ik vind het wel een goeie theorie, als je naar de bomen kijkt zie je het bos niet meer. Een vergelijk baar verhaal speelde zich ook in mijn wijk af. Een 17 jarige jongen was ook bezeten. hij heeft 3 man vermoord en zijn moeder der haren eruit getrokken, vervolgends heeft hij zijn moeder verkracht en haar ogen uitgestoken. Hij was van de een op de andere dag totaal anders. Er is een priester bij gehaald en deze heeft hem gelukkig genezen. Volgends de politie was hij niet toerekenings vatbaar omdat hij bezeten was en heeft dus alleen 1 jaar tbs gekregen. Dit zijn dus interessante verhalen
 • Reactie door Lisanne op 29/05/2008
  heftig
 • Reactie door RON op 29/05/2008
  ER ZIJN DINGEN WAAR WIJ ZELF NIET VAN BEWUST ZIJN MAAR WAAROM ZOEK JE ZOIETS OP EN ZEKER ALS JE BANG BENT UITGEVALLEN WAAROM ZOU JE JEZELF PSYCHISCH EN GEESTELIJK IN DE WAR LATEN MAKEN
 • Reactie door N. op 30/05/2008
  Ik wist niet dat het echt gebeurd was, dat van de excorsist ! :O
 • Reactie door yasemin op 02/06/2008
  goedeavond mensen ik hoop dat jullie ik wens jullie alvast fijne dag veder toe doei
 • Reactie door Ruby op 03/06/2008
  ik wist ook niet dat het waargebeurd was.
 • Reactie door je geweten op 21/06/2008
  Het is waar wat ze zeggen. Je kan bezeten worden door de duivel of demon. Maar je kan het verhelpen door diep in god te geloven.Vergeet niet, god is bij je.
 • Reactie door skepticus op 24/06/2008
  Gerrie, wat dacht je van een psychologische verklaring. Ik neem aan dat de rechtbank niet verklaard heeft dat Satan de boosdoener was. Zo makkelijk gaat dat niet. Psychologen hebben vast wel een verklaring. Komt maar met je bron, want het klinkt als een verhaal wat het cafe is rond gegaan.
 • Reactie door goffe op 18/09/2008
  het is waar denk ik want, ik geloof ern maar dat god je helpt geloof ik niet ik geloof niet in god maar ik den k wel dat er een goeie en kwaadaardige kracht op aarde is