Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Van papyrusrol tot boek

Geschreven door Duco op 08/05/2008
Als je je op een zonnige zondag eens niet weet te vermaken, zou je net als ik eens het Allard Pieron museum in Amsterdam moeten bezoeken. Parallel aan het Rokin ligt dit oudheidkundig museum, vernoemd naar een verzamelaar van antieke afgietsels.
Omdat Amsterdam dit jaar tot wereldboekenstad is verklaard door UNESCO, is er naast de permanente tentoonstelling ook de tentoonstelling Lectori Salutem, gegroet lezer, te zien. Lees verderDe tentoonstelling laat zien hoe de teksten die in de oudheid zijn geschreven in de loop der tijd overgeleverd zijn. Naast enkele verkoolde Romeinse papyrusrollen zijn er vooral veel prachtig beschilderde middeleeuwse manuscripten te zien. Grote antieke schrijvers als Homerus en Vergilius zijn in eeuwenoude perkamenten boeken vertegenwoordigd op de tentoonstelling.

Het is heel indrukwekkend om te zien hoe een oude papyrusrol inhoudelijk gezien op de letter precies bewaard kan blijven. En dan bestaat er zelfs nog de kans dat je Centraal Examen Latijn of Grieks over die duizend jaar oude tekst gaat...

 
  • Reactie door natasja op 01/07/2008
    het is Allard Pierson museum:P
  • Reactie door Halime op 02/07/2008
    een typ foutje hea natasja?:P