Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Xpress Your Future

Geschreven door Ceyda op 15/05/2007
HIV/Aids. Voor Nederlanders lijkt het onderwerp soms wat uitgemolken, maar een feit is dat er elke zeven seconden weer iemand besmet wordt met dit dodelijke virus. Het blijft je hele leven bij je...In Afrika leven veel jonge kinderen van wie de ouders zijn gestorven aan Aids. En daar leeft de gedachte dat je van je Aids af kan komen door naar bed te gaan met een maagd of een Europeaan. Nogal schokkend! Tijd om er iets aan te doen, dachten De Nationale Jeugdraad en Plan Nederland.

Ze hebben de afgelopen maanden Nederlandse jongeren uitgedaagd om een performance te maken over HIV/Aids. Xpress Your Future! Na een aantal spannende voorrondes gingen op 14 mei de zeven beste acts de strijd met elkaar aan voor de hoofdprijs: een reis naar Kenia, om daar zelf de gevolgen van HIV/Aids te zien, en kennis over HIV/Aids te delen met de Keniaanse jongeren. De prijs is voor de twee beste acts. De wedstrijd vond plaats in Tivoli in Utrecht, en Lange Frans en Jobba presenteerden de talenten. En ik was erbij!

Het was prachtig te zien wat een shows de jongeren in elkaar hadden gezet. Het klinkt clich, maar de jury moet cht moeite gehad hebben om tot een oordeel te komen, de acts waren heel verschillend. Er was zang, rap, theater, dans? Ik had de voorkeur voor de groep ?Passion?, die zonder woorden hl duidelijk maakte dat Aids een gemene ziekte is waar je voor op je hoede moet zijn. Wat was ik onder de indruk van hun danskunsten. Na het optreden stelde ik ze een aantal vragen.

Eerst wilde ik weten hoe ze aan de danspassen kwamen, ze zaten vast op een dansopleiding. ?Nee hoor, we zitten niet eens op dansen, dat hebben we zelf verzonnen.? Maar wil je dan later iets met dansen doen? Of misschien iets met ontwikkelingshulp? ?Dat weet ik nog niet, voorlopig wordt het banketbakker? zei een danseres. De groep wilde dolgraag de reis naar Kenia maken. ?Het staat hier zo ver van ons af, we zien op tv wel documentaires over de problematiek, maar wie zijn wij om te zeggen dat het een probleem is? Wij willen zelf zien wat Aids kan aanrichten.?

Ik ben heel benieuwd naar de belevenissen van de twee winnende groepen!


 
 • Reactie door Bert op 16/05/2007
  Lang!
 • Reactie door danielle op 16/05/2007
  leuk en interessant artikel.. goed initiatief!
 • Reactie door Berend op 16/05/2007
  Klinkt goed!!!
 • Reactie door Bob op 16/05/2007
  Bril
 • Reactie door Hannah op 17/05/2007
  Hey Ik zit in de groep passion die heeft gewonnen dus en heb deze interview gehad. Het is echt een hele leuke wedstrijd en echt een geweldig initiatief. Er moeten zeker meerder wedstrijden zoals dit komen! Je kan pas ergens echt goed over praten als je er wat vanaf weet en we weten echt nog niet genoeg over aids. Heb zin in Kenia en ik hoop dat we er wat goeds ook mee kunnen doen.
 • Reactie door Sanne op 17/05/2007
  Wuhuu, ik had gekeken! en het was spr stoer ! egt mooi om te zien, hoe ze het op je over brenge in de vorm van dans,muziek etc! Mijn voorkeur ging ook naar Passion!!
 • Reactie door Nader op 20/05/2007
  uhm jah maar ik zit dus wel op dansen. whahahah, ik zit ook in passion, tis dus wel allemaal waar enzo, maar t is niet dat onze leden niet op dansles zitten, meer dat we geen stukjes dans uit die lessen hebben gebruikt of iets in die richting;)
 • Reactie door anon1 op 13/06/2008
  respecttt:D
 • Reactie door hiohp op 13/06/2008
  DOE VOLGENDJAAR OOK ALLEMAAL MEE AAN DANCE 4LIFE!!!!!