Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vind jij lezen saai of leuk?

Laat het ons weten door deze vragenlijst (circa 1 min) in te vullen. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Je moeder!

Geschreven door Kimberley op 18/04/2008
Altijd al eens iets meer willen weten over je familie, maar kom je niet verder met je stamboom dan je overgrootvader? Of word je er een beetje moe van dat zodra je het vraagt aan je ouders, ze een ellenlange speech beginnen over de tante die was getrouwd met een neef van de buurvrouw wiens kat altijd spuugde voor de deur van de nicht van de aangetrouwde oom? Daar is dan nu de oplossing voor. Je kijkt gewoon even op internet om je DNA te bekijken?

Lees verder!
[Biologieles]
Eerst maar even een stukje biologie. Jouw DNA bestaat zowel uit dat van je vader als dat van je moeder. Een onmogelijk aantal verschillen hierin is mogelijk, en daarom ben je ook geen kloon van je zus of broertje. Het enige dat niet veranderd, is je DNA van je mitochondrin. (dat zijn kleine mini-organen in al je cellen) Dit DNA krijg je altijd van je moeder mee. En daardoor zijn er superveel mensen uiteindelijk terug af te leiden uit 1 moeder.

[De 33 moeders]
Of eigenlijk, 33 moeders, waarvan 7 in Europa hebben huisgehouden. Brian Sykes, de bedenker van deze hele theorie, heeft ze allemaal een naam gegeven: Ursula, Xenia, Helena, Velda, Tara, Katherine en Jasmine. En zo hebben deze vrouwen samen voor de hele bevolking van Europa gezorgd: Helena, die in Zuid-Frankrijk zo?n 20. 000 jaar geleden is geboren, heeft inmiddels 47% van de hele Europese bevolking geproduceerd!

Mocht je trouwens niet uit Europa komen, dan heb je altijd nog kans dat n van de andere 26 vrouwen je oermoeder is geweest. In zijn boek ?The 7 daughters of Eve? legt professor Sykes, die aan de Universiteit van Oxford is verbonden, er meer over uit.

[Zakkenvuller]
Die Brian Sykes verdient er trouwens wel dik aan. Via zijn internetbedrijf kun je voor een schamele 150 pond (dus zo?n 187 euro) je oermoeder laten onderzoeken. Altijd een leuk cadeautje voor moederdag, vind je niet?

 
 • Reactie door angel op 23/04/2008
  moeders heb je nodig of je wilt of niet ze zijn de gene waardoor jij de rest van je leven je volwassen kan gedragen en jou kinderre op kan voeden
 • Reactie door bart v op 24/04/2008
  je moeder is van mij
 • Reactie door sanne op 24/04/2008
  ik ben sanne en ik ben gek
 • Reactie door bart v op 24/04/2008
  mijn beste vrient is willem
 • Reactie door O.o op 09/06/2008
  zOMG, wat een kansloze mensen zijn jullie allmaal, ik bedoel, YOU CAN'T LICK MY LOLIPOPO!! =]
 • Reactie door anoniem op 12/02/2009
  mensen hebben niks te doen en reageren hier voor niks...
 • Reactie door mariekeLOVE op 12/02/2009
  Coel (h)