Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Studiekeuze, lastig...

Geschreven door Lisanne op 09/04/2008
En op de zes studenten volgt niet de juiste opleiding. Scholieren hebben betere begeleiding nodig bij het kiezen van een vervolgopleiding. Volgens Metro wisselt n op de tien wo-studenten na het eerste jaar van studie. Bij hbo-studenten is dit aantal ruim 16 procent. Een studiekeuze is ook knap lastig en zenuwslopend. Je kiest voor wat je je hele leven gaat doen, je kiest voor iets waar je je geld mee gaat verdienen, je kiest voor iets waarvan je denkt dat het bij je past en waarvan je denkt dat het je niet snel zal vervelen. Het bepaalt de rest van je leven.[Stap 1: Profielkeuze]
Scholen proberen je natuurlijk we te helpen met het maken van die keuze, maar eigenlijk moet je hem gewoon te vroeg maken. Havo en vwo-leerlingen kiezen na hun derde schooljaar al een profiel en vmbo-leerlingen moeten die keuze nog eerder maken. Ik vind dat nogal wat op zo'n jonge leeftijd. Want als je een profiel kiest, ga je er vanuit dat je die kant op gaat later. Dat betekent dat er na je profielkeuze al een groot aantal beroepen afvalt, omdat je daar dan niet de juiste vakken voor hebt gevolgd.

[Stap 2: Beroepskeuzetest]
Dan zijn er natuurlijk de beroemde beroepskeuzetesten, die je kunnen helpen. Maar die hebben mij niet echt geholpen. Toen ik voor school drie verschillende testen moest maken, kreeg ik drie verschillende uitkomsten. Test 1 vertelde mij dat ik bij de brandweer moest, test 2 raadde mij aan om het leger in te gaan en test nummero 3 vond dat ik dierenarts moest worden. Ik kon toen al vertellen dat ik geen dierenarts, brandweervrouw of militair wilde worden.

[Stap 3: En dan?]
Ik ben nu achttien en heb honderden open dagen bezocht, maar ik weet nu nog steeds niet hoeveel en welke studies er allemaal bestaan. Je hebt ontzettend veel geluk als je op deze leeftijd al weet welke kant je op wilt later, want als je op zoek moet naar een leuke studie, zie je door de bomen het bos niet meer.

 
 • Reactie door Aukje op 09/04/2008
  Helemaal mee eens!
 • Reactie door Thomas op 11/04/2008
  vind took zo lastug:(
 • Reactie door Liwei op 14/04/2008
  Ik weet ook niet wat ik later wil gaan doen, maar als je gewoon een brede profiel kiest, kan je nog heel veel studies in verschillende richtingen doen.
 • Reactie door Hilde op 20/04/2008
  Helemaal mee eens. Ik zit nu in 3 havo, heb dus net mijn profielkeuze moeten maken. Aangezien ik ook nog geen idee heb wat ik wil gaan doen, heb ik maar wat breeds gekozen. Zo kan ik nog veel kanten op.
 • Reactie door Dennis op 02/06/2008
  Ik heb veel informatie van HBOstart.nl gehaald. Best wel een handige site. Veel succes met kiezen iedereen
 • Reactie door Trudy op 24/03/2009
  Ik was laatst bij een themadag van het laks en daar vertelde een psycholoog dat wij jongeren pas rond ons 21e klaar waren voor zo'n keuze, dat we ons dan pas bewust waren van al onze kwaliteiten en helemaal waren uit ontwikkeld...
 • Reactie door Martijn op 06/05/2009
  Als je wilt weten hoe je toekomst eruit kan zien als je een Natuur-profiel kiest, kijk 'ns op profielkeuze.tudelft.nl