Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Interview Maren Stoffels: 'Terwijl ik moest leren, schreef ik Cocktails en Ketchup'

Geschreven door Scholieren.com op 21/03/2008
Vijftien was ze toen Maren Stoffels aan haar eerste boek over Sophie begon: Dreadlocks en Lippenstift. Inmiddels zijn er nog drie boeken uit en nu verschijnt alweer haar vijfde boek: Op blote voeten. Over Sam, een meisje dat eruit ziet als een jongen.

20 Jaar en al 5 boeken, hoe doet ze dat? [Je schrijft vanaf je 15e, deed je dit altijd naast school?]
"Ik was 9 toen ik begon met het schrijven van kleine verhaaltjes. Vanaf de middelbare school begon ik met echte boeken. In de eerste drie jaar ging dat eigenlijk best makkelijk, ik mocht soms dingen overslaan. Dan hoefde ik bijvoorbeeld een verslag minder te schrijven omdat ik toch al veel las. In de bovenbouw werd dit lastiger, ik moest toen volwassenliteratuur lezen terwijl ik kinderboeken schreef. Mijn eindexamen heb ik op het nippertje gehaald, terwijl ik geschiedenis moest leren, schreef ik aan Cocktails en Ketchup."

[Waarom heeft Amber de hoofdrol van Sophie overgenomen en heb je de serie niet vervolgd?]
"De eerste twee boeken uit de serie van Sophie schreef ik heel snel. Het schrijven van Cocktails en Ketchup kostte meer moeite. Na het derde boek had ik het ook een beetje gehad met de hoofdpersoon. Het was een moeilijk meisje en sommige lezers vonden haar ook een kreng. Als ik een vierde boek over Sophie had geschreven, moest er ook een vijfde komen en was ik er nooit vanaf gekomen.

"Maarrr, de echte reden dat ik over ben gestapt op Amber is misschien wel dat ik aan de serie begon toen ik 15 was. Ik ben nu twintig, mijn pubertijd is voorbij en daarom is deze serie ook afgesloten. De boeken die ik in die tijd schreef, schreef ik veel makkelijker, ik zat er toen zelf middenin."

Maren krijgt appeltaart met heel veel slagroom: "Oh, lekker, meer slagroom dan appeltaart!"

[Hoe reageerden de lezers op Sproetenliefde?]
[plaatje:2]"Ik vond het op het begin wel spannend omdat ik bang was dat de lezers boos zouden worden dat er geen vervolg van Sophie kwam. Maar ik was zeker van het verhaal en mijn schrijfstijl is niet veranderd. Lezers die mijn vorige boeken leuk vonden, vinden Sproetenliefde ook leuk.

"In april komt Op blote voeten uit. Dit boek wordt weer iets heel anders. Het gaat over een wat jongensachtig meisje, dus misschien is dit boek ook iets toegankelijker voor jongens."

[Komt er nog eens een echt jongensboek?]
"Het lijkt mij erg leuk om een keer een jongensboek te schrijven. Ik heb vroeger gevoetbald en daar zou ik wel een keer iets mee willen doen. Maar het lijkt me erg moeilijk om voor een jongen te schrijven. Wie weet in de toekomst?

 
 • Reactie door jihane op 27/03/2008
  ik vind u boeken super ookal ging het opeens niet meer over amber
 • Reactie door my op 17/04/2008
  de boeken zijn echt luek.:D ik heb op Blote voeten ook al .
 • Reactie door kees op 27/05/2008
  heel goed
 • Reactie door kees op 27/05/2008
  ik heb ze allemaal!:)
 • Reactie door daphne op 11/06/2008
  ik vind het boek vet ga er me lees kring over dit boek doen ik krijg egt een goed met zon leuk boek
 • Reactie door sergio op 11/06/2008
  ik lees het boek in de klas voor en de school waar ik werk heet t zonnewiel kom een keer langs en zeg dat het onder de naam daphne moet
 • Reactie door yousra op 23/08/2008
  Op blote voeten is een super leuk boek :)
 • Reactie door eliza op 03/09/2008
  Ik heb dreadlocks en lippenstift, echt een kei goe boek. Moet je lezen.
 • Reactie door sara op 05/09/2008
  coole boeken j0h
 • Reactie door mb op 11/09/2008
  hele leuke boeken hoor heb hem bijna uit ''op blote voeten''
 • Reactie door fleur stoppelenburg op 18/09/2008
  heeeeeiii supper coor al die boeken ik ga over: "op blote voeten," mijn verslag schrijven!! hopelijk schrijf je meer boeken voor meisjes
 • Reactie door lola op 22/09/2008
  op blote voeten is het leukste boek van jou komt er nog een vervolg op Op blote voeten??? ik hoop het ik wil wel weten of Wendy nog contact neemt met sam(samantha) ik ben super niewsgierig hoe het afloopt met sam en benjamin dus ik ben super blij als er nog een vervolg komt
 • Reactie door dom Bl0ndje op 23/09/2008
  haalooww, alle boeke zijn zuppahh!!! k heb nu de boek op blote voeten en maak een verslag daarvan..
 • Reactie door bjorna op 30/09/2008
  ik vind op blote voeten een geweldig boek! ik kon soms wel janken. ik werd helemaal meegeleefd! ik moet er een boekverslag over maken!
 • Reactie door EenBlondIemand op 04/10/2008
  Alle boeken zijn egt leuk! Ik ga nu er een boekverslag over maken :D Maar alle boeken van haar zijn egt leuk! Heb ze allemaal al gelezen.
 • Reactie door anna op 09/10/2008
  ik vond op blote voeten een heel erg leuk en spannend boek
 • Reactie door ?/ op 09/10/2008
  wat is een lidatuur ??// ik bne nog maar 9 en vind uw boeken ook leuk
 • Reactie door lisanna op 09/10/2008
  ik weet wat ik zeggen moet ik verliefd op uw laaste boelk
 • Reactie door crazywomen op 13/10/2008
  i love that book t'is echt een kweetnihoegoeboek
 • Reactie door JUST ME op 13/10/2008
  Cooole b0ek ;) Schrijf ze ;p
 • Reactie door jantie op 17/10/2008
  heeej ik vind dit boek echt super leuk..!!
 • Reactie door anna op 17/10/2008
  :) ik heb uhm oowk ;)
 • Reactie door SANNEEE<3! op 20/10/2008
  HIPPEE BOEKENN xKUSS<3!
 • Reactie door lisa op 23/10/2008
  ik kan helemaal geen samenvatting vinden over Blote Voeten, echt stom,
 • Reactie door lun op 23/10/2008
  wan komt je volgende boek
 • Reactie door Elisabetta op 26/10/2008
  OP BLOTE VOETEN IS ZZZZOOOOOOOOO VET!
 • Reactie door 22akkie22 op 26/10/2008
  Jah op blote voeten is echt leuk in december komt er weer een nieuw boek!!!!!:)
 • Reactie door Bo op 26/10/2008
  Hooi! Ik vind je boeken echt supergaaf! Ik heb ze allemaal gelezen Alleen had ik een vraag, Samantha van het boek Op blote voeten noemt zichzelf Sam maar hoe spreek je dat uit? Gewoon als Sam of als Sem?? Xxxx Bo <3
 • Reactie door Seda op 27/10/2008
  heey maren je heb egt coole boeke k vind ze te gaaf k wil een boekbespreking houde over blote voete, en k ben al naar de bieb geweest en heel veel meisjes hebbe die boeke al dus ze ware uitgeleend k ga tog op zoek want k wil die ook leze:P doeg doeg xxxxseda
 • Reactie door ikke natuurlijk op 27/10/2008
  iik ben mijn boekverslag aan het maken over op blote voeten egt een heel erg leuk boek kuz
 • Reactie door esther op 01/11/2008
  ik vind je boeken vet gaaf!!!!!!!!!!!!!! ik heb een powerpoitpresenatie van jou gemaakt!!! ik ga me boekenbeurt over sproetenliefde doen!!! groetjesesther
 • Reactie door melanie op 02/11/2008
  ik vind het hele leuke boeken!!!!!!!!!!! ik heb ze bijna allemaal.ik vind dat jij de goude griffel moest krijgen! je schrijft heel goed, al ben je nog zo jong ga zo door met schrijven. ik ga ook schrijfster worden!!! Ik hoop dat er snel weer een nieuw boek komt!!!! dan koop ik hem meteen!!! groeten melani
 • Reactie door jill op 03/11/2008
  blote voeten is echt een supper goed boek !! gr.
 • Reactie door Ilyaa ! op 05/11/2008
  ik vind op blote voeten een TOP boek! ik maak er nu een boekverslag over :D, egt leuk ! khoop dat je meer boeken van jou uit gaan komen ! ;) dikke kuss ilyaa!
 • Reactie door franciscaa op 09/11/2008
  maaren stoffels coktails en ketchup is een leuk boek!!! goed van jou zegg ;)
 • Reactie door Assija op 12/11/2008
  Blote voeten! Fantastich Boek. en er moet een vervolg komen! ECHT!
 • Reactie door Kelly op 16/11/2008
  superrrr leuke boeken :) ik lees zo'n boek van Maren Stoffels in n dag uit!! :) Maren Stoffels is echt een superrr goeie schrijfster!!!:) :) groetjes kelly ps: ik kijk al uit naar een volgend boek! ;)
 • Reactie door esther op 17/11/2008
  Hee ik heb lang niet gepost maar ik ben er weer!!! Als er een film komt dan wil ik wel Amber of Sofie of Floor spelen ik. Maar ook al speel ik er niet in. Dan weet ik zeker dat de film dan ook leuk is. ik hoop echt op een film!!! Mieschien kan je er over nadenken. Ik hoop dat het lukt en dat er dan een film komt. esther.
 • Reactie door lotje op 25/11/2008
  yeeeeeeeeeh u boeken zijn top
 • Reactie door Lianne op 30/11/2008
  de boeken van maren zijn egt zzzuperr leuk
 • Reactie door Sies. op 09/12/2008
  JOUW BOEKEN ZIJN TEGEKK!!!!! (ga ze allemaal kopen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) xx
 • Reactie door Laura op 14/12/2008
  Te gek BOEK!!:P
 • Reactie door Maike op 15/12/2008
  Het Is egt een Hipp Boek! en cker Parels en piercings
 • Reactie door ..' op 27/12/2008
  Ik moest een boekverlag over een boek maken duss.. en ik kon maar geen leuk boek vinden. Ik kreeg uw nieuwe boek ; Vlucht van Elin' ik heb hem meteen gelezen. toen ik er in begonnen was kon ik er niet meer mee stoppen. ik heb ook besloten om me boek verslag over uw boek te doen.. Liefs.
 • Reactie door Elisabeth op 28/12/2008
  Ik heb al stukken uit boeken gelezen die mijn vriendin had. Zo goed! Bij Kerstmis heb ik 'Piercings & Parels' , 'Dreadlocks & Lippenstift' en 'Cocktails & Ketchup' , gekregen.
 • Reactie door Daisy op 04/01/2009
  Ja, ik vind het echt hele leuke boeken van U, maar ik heb eigenlijk een vraag. Ik ga mijn boekverslag houden over Op blote voeten, maar ik moet de vraag beantwoorden ; Leg de titel uit . Net zoiets als oorlogswinter kan je zo uitleggen, maar Op blote voeten is me niet gelukt.. Kan u me daarmee helpen??? Liefs.
 • Reactie door Isla. op 04/01/2009
  ik vind uw boeken egt heel leuk! ik ben nu bezig met een boekverslag over op blote voeten. als ik uw boeken lees zit ik er altijd helemaal in. & de leraar nederland beveelt ook boeken van u aan =). ik hoop dat u nog heel veel boeken gaat schrijven. kusjes Isla.
 • Reactie door Zjuul op 18/01/2009
  Ik vind op blote voeten ook erg leuk ben nu bezig om er een boekverslag van te maken!
 • Reactie door harhan op 25/01/2009
  mooi boek is het
 • Reactie door zjuul op 25/01/2009
  een prachtig boek
 • Reactie door ik? op 26/01/2009
  ik vind de boeken die u schrijft zoo leuk!! alle boeken zijn super, ik heb thuis alle boeken van u liggen. maar ik wil er MEEER!! :D
 • Reactie door gepost door carola op 27 feb 2009 op 27/01/2009
  ik vint het een echt gaaf boek ik lees nu voor het eerst u boeken en ik vind het helemaal geweldig echt waar ge zo door doei
 • Reactie door alicia op 01/02/2009
  Ik vind je boeken echt heel leuk !!!!!!! Ik hoop dat je nog veeeel meer boeken gaat schrijven. XXX alicia
 • Reactie door nicole op 03/02/2009
  ik vind de boeken erig leuk ik zelf had aleen nog maar bloote voeten ge lezen maar ik ben meteen verlieft op je schrijf stijl en ben aan de volgende begonen :) het eerste dread locks en lippenstift ik heb ik een avond de helft uit het boeit me erg op bloote voeten trouens ook :) veel suk6 met schrijfen:) :D
 • Reactie door Juliaa op 07/02/2009
  ahh op blote voeten is echt een super gaaf boek (L) ik heb hem ook ekocht (L) <3
 • Reactie door istme op 18/02/2009
  I LOVE YOU BOOKS <3<3 I HAVE ALL YOUR BOOKS <3<3 YES I AM A ENGLISH (AA)
 • Reactie door ambeer. op 20/02/2009
  ik houd echt heel erg veel van al je boeken ! ik heb ze allemaal al gelezen behalfe schim in het bos omdat ik daar iets te oud voor ben. x <<3
 • Reactie door My ! op 26/02/2009
  Ik heb alle boeken van Maren Stoffels! ze zijn echt super leuk :) Ik ben nu bezig met een boekverslag over het boek de vlucht van Elin !
 • Reactie door Marleen op 15/03/2009
  Je hebt echt super leuke boeken! ik heb ze allemaal gelezen alleen moet nog ff zakgeld sparen om ze ook te kopen!!:P Ik heb alleen de boeken: Sproetenliefde, Op blote voeten, Cocktails & Ketchup en Piercings & Parels. Over die laatste doe ik mijn boekbespreking:) HVJ (je boeken dan he:))
 • Reactie door thalia op 22/03/2009
  ik moet het nog lezen ma ik ga het zeker doen
 • Reactie door my op 31/03/2009
  jouw boeken zijn egt super leuk en ik hoop dat je nog lang doorgaat met schrijven!!
 • Reactie door Ricki Groeneweg en Emma Nuis op 15/04/2009
  we vinden dit een echte leuke en goede site. er staat veel informatie op wat je te weten kunt komen over u. Groetjes Ricki en Emma
 • Reactie door pauline op 27/04/2009
  t is een super boek k heb het al 5 keer uit en ik doe er nu mijn boekbespreking over en t word zeker super goed alle andere boeken van maren heb ik ook al gelezen en ze zijn super goed! xxx
 • Reactie door y**** op 24/05/2009
  Dit boek was echt te gek, ik wou dat hier een vervolg op kwam !! Nu doe ik dit voor een boekbesprekening, en zoek even wat op op internet !!
 • Reactie door puntjepuntje op 28/05/2009
  Ik ben bezig met me boekverslag en ik moest even wat recensies zoeken 5 positieve en 5 negatieve maar ik kan geen ene negatieve vinden van Op blote voeten. Dit wordt erg mooieelijk! hahaha SUPERBOEK! er moet een cape omheen.!
 • Reactie door Megan van dijk op 12/06/2009
  Ik vindt je echt cool. Ik heb ook al veel boeken gelezen van jou. En met een vriendin heb ik ook een schrijversportret gemaakt. Ik zou het leuk vinden als je wat terug stuurd!!! En nog wat gebruikelijke info. mee kunt sturen. :D:D:D:D Dat zou heel leuk zijn!!!! Groetjes Megan
 • Reactie door Noukk. op 06/07/2009
  ik vind uw boeken super leuk en ik hoop dat er een vervolg op het boek : op blote voeten komt want het is nogal een open einde over die brieven daarom hoop ik dat er een vervolg komt.
 • Reactie door denice op 14/09/2009
  Hee maren ik ben een boekenbeurt aan het maken nu en het gaat over OP BLOTE VOETEN ik kan alleen niet zo goed vinden waar en waneer je bent geboren owjaah ik vind je echt een gave schrijvesters en ik kan niet w8en tot het boek HET GEZICHT VAN BRITT er is veel liefs denice(L)
 • Reactie door sophie op 17/10/2009
  Hoi maren stoffels, ik doe mijn spreekbeurt over jou. wil je mischien wat informatie geven?? xxx-jes sophie
 • Reactie door Rachelle op 23/10/2009
  vet gave boeken heb je!!!!! volgende keer meeer
 • Reactie door Elise op 23/10/2009
  ik reageer op Rachelle. je hebt helemaal gelijk!! ik ben benieuwd wanneer haar volgende boeken komen. verder niks dit was erg zufffffffffffffffffffff IHHIHIHIHIHIHIHIHIHIHI:):):)XDXDXDXD
 • Reactie door Kristel op 23/10/2009
  Ik vind je boek echt te gek !!!!!!!!!! ik wil heel graag blote voeten hebben. ik meldt wel wanneer ik die heb Kristel
 • Reactie door Maxine op 26/10/2009
  Hoi Maren, ik wil ff zeggen dat ik je boeken echt geweldig vindt! Het leukste boek ove Sofie vond ik allemaal! :P (HAHA!) Ik kan echt niet kiezen hoor! Zo leuk zijn je boeken. Inmiddels heb ik "Op blote voeten" al TIG keer gelezen. "Sproetenliefde" vind ik ook zo'n leuk EN romantisch boek! Een stille aanbidder op het toilet! HAHA! Kan het NOG romantischer? :) Dat vindt ik echt leuk dat Amber met een JONGEN gaat praten via de muur op het toilet! Hoe GENANT???? Maar in ieder geval... Het is een superboek! Alle delen over Sofie heb ik al thuis op de boekenplank staan! (GOED HE?) Hopelijk komen er nog TIG boeken en stop je NEVER maar dan ook NEVER met schrijven! Anders overleef ik niet! (HELLUP!) Maren, ik weet dat veel fans dit compliment aan je heben gegeven maar ik zeg het ook ( lekker puh! ): "Maren, blijf zo doorgaan en hopelijk komen er meer boeken van je! ( Deze zin komt bekend voor he? HAHA! )" Big hugs Maxine ( Je aller grootste fan 4ever) Oeiii wat klef! HAHA!
 • Reactie door Lylangel op 28/10/2009
  ik vind je boeken heel goed en ik vind ze heel leuk.
 • Reactie door kimmie..!! op 08/11/2009
  waarom schreef maren stoffels.!! xxx
 • Reactie door shana..!! op 08/11/2009
  hallo,, ik moet een boekverslag schrijven. en ik moest weten: waarom schreef Maren Stoffels (jij dus). xxx-jes shana.
 • Reactie door Elineeee op 28/11/2009
  haaaii, ik heb al byna al je boeken gelezen, ze zyn SUPER !! Ik hoop ook dat je een vervolg schryft over " OP BLOTE VOETEN" , ik wil ook wel weten hoe het verdergaat ! X.
 • Reactie door valerie op 06/12/2009
  ik heb nog maar 1 boek gelezen op blote voeten en het is een geweldig boek zou meteen een twede willen lezen dat is sproeten liefde en ik vindt je een toffe schrijfster en hoop dat je er nog veel zult schrijven.
 • Reactie door jessica op 05/01/2010
  uw boeken zijn top vooral op bloten voeten!!!
 • Reactie door doris.demi,veerle,lana op 06/01/2010
  hallo Maren wij hebben een boek van u gelezen en nu moeten wij een werkstuk over u maken. wij zouden graag willen weten wat u lievelings kleur is zodat wij die kleur lettertype kunnen doen groetjes demi,doris,lana,veerle
 • Reactie door mette op 10/01/2010
  Hallo lieve Maren Stoffels U schrijft echt hele leuke boeken. Ik heb ze zowat allemaal gelezen. Het zijn hele interessante verhalen. Ik begon met u eerste boek in april 2008 Dat was : Dreadlocks & Lippenstift. Toen heb ik bij de bieb andere delen van Sophie gelezen. Voor sinterklaas kreeg ik sproetenliefde En voor kerst kreeg ik 2 boeken. Vlucht van Elin en Je bent van mij! En toen heb ik van een vriendin ''Op blote voeten'' geleend Ik heb ze allemaal uit. En ik geef ze allemaal een 10+ GR Mette
 • Reactie door Renske en Inger op 14/01/2010
  Hoi Maren, Voor school ( nederlands en informatiekunde) moeten wij een presentatie maken over een schrijfster. Wij doen het over jou en je boeken, omdat je hele leuke tienerboeken schrijft. Wij hebben nu een vraag. Wat vind je zo leuk aan het schrijven?En heb je ook huisdieren? Groetjes Renske en Inger
 • Reactie door lisa op 05/02/2010
  ik vind ze allemaal echt te gek ik doe zelfs mijn boekverslag over op blote voeten en ik heb hem al 3x gelezelen gr.Lisa
 • Reactie door Esther Smit op 06/02/2010
  Beste Maren Stoffels. Ik vind jou boeken echt vet leuk. Het leukste boek wat ik van jou heb gelezen vond ik toch Sproetenliefde, maar ze zijn allemaal erg leuk. Ik ben nu bezig met het boek Op blote voeten, en ik moet nog coctails en ketcup lezen. Maar ik verwacht dat die ook heeel erg leuk zullen zijn.
 • Reactie door verrektemongol op 09/02/2010
  VERREKTEE MONGOL JONGEEH, ikvind ze niks aan ;)
 • Reactie door trina op 11/02/2010
  HET IS EEN SUPER LEUK BOEK!!!!!!!!! NET ALS DE ANDERE VERSIES
 • Reactie door Bo op 23/02/2010
  Hoi, ik hou mijn boekenbeurt over op blote voeten en ik vind het boek echt super!!:P
 • Reactie door shaeliane op 11/10/2010
  ik vind u echt dee heel goede en leuke schrij ver me lees kring gaat over het boek Op blote voeten en u moet echt door gaan ander ga ik niet meer lezen nu bent mj liefelings schrijver u staat op nummer 1
 • Reactie door nQdVEHOOMIyXsBODj op 02/05/2011
  Good point. I hadn't thoghut about it quite that way. :)
 • Reactie door MPmoEVFtLJ op 21/06/2011
  I'm not easily irmpessed. . . but that's impressing me! :)
 • Reactie door iiZQLpHrV op 22/06/2011
  There’s a trerfiic amount of knowledge in this article!