Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Gratis boeken?

Geschreven door Scholieren.com op 06/03/2008
In Nederland zijn de boeken relatief duur. In de rest van Europa hebben boeken minder plaatjes en fullcolourdruk. Leerlingen leren er soms van fotokopietjes.Gratis boeken, gratis school! Dat lijkt we heel tof. Ondertussen ontstaan er heftige discussies in de Tweede Kamer. Moet ze het plan nu wel of niet doorzetten. De PvdA, die in deze zaak de doorslaggevende stem heeft, weet het allemaal niet meer. Want gratis boeken voor iedereen, is dat wel zo ideaal? Zouden niet alleen de armere gezinnen een tegemoetkoming moeten krijgen?

Probleem van de gratis boeken is de Europese wetgeving. Het komt erop neer dat scholen moeten zeggen wat er in de boeken moet staan, maar dat ze geen voorkeur voor een bepaald boek mogen hebben. Het goedkoopste boek, dat wordt het dan. Gaat dat dan ten koste van de kwaliteit? Daarnaast moeten de boeken langer meegaan, om de kosten te drukken. Maar daardoor raken ze ook verouderd. Eigenlijk leer je dan dingen die misschien al niet meer waar zijn...

En de leraren, die willen er al helemaal niet aan. Kees van Wijk, natuurkundeleraar voorspelt in het NRC dat er ?een opstand? onder leraren uitbreekt als ze niet meer hun eigen lesmateriaal mogen kiezen. Geen opstandige scholieren deze keer, maar opstandige leraren. Het moet niet gekker worden!

 
 • Reactie door kimberly op 06/03/2008
  GEEN fullcolordruk in de rest vaqn europa neem ik aan..?
 • Reactie door clarinde op 10/03/2008
  Super tog gratis boeken!! K'Hoop dat t door gaat!! xxx
 • Reactie door corrie op 08/07/2008
  gratis boeken????? hoezo gratis. gefinancieerd uit de verhoging kansspelbelasting. kost anderen weer hun baan. ouderbijdrage wordt verlaagd met bedrag voor de boeken. nu al moeten bestellen en betalen. geld pas in december. duurste maand van het jaar. dom dom dom. niet over nagedacht door de heren waarvan de portomonee waarschijnlijk altijd goed gevuld is. als alleenstaande moeder heb ik een dure maand en moet in december nog maar zien.
 • Reactie door Halime op 08/07/2008
  als die boeken gratis worden wie betaald ze dan wel? wij weer tog met de belasting... of nie??
 • Reactie door m0crootjjuh op 12/01/2009
  jaah uuh dat wij dat moeten betalen via de belasting!!!
 • Reactie door quest op 13/01/2009
  Als het waar is dan neem ik al mijn schoolgenoten mee, yea!