Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Barbara Karel: "Kort rokje spiekt beter!"

Geschreven door Tom op 13/05/2007
Alle eindexamenscholieren van Nederland opgelet: vanaf 16 mei is er bijna dagelijks het Eindexamenjournaal om zeven uur ?s avonds op Nederland 3 te zien. Wederom is de presentatie in handen van 3fm-dj Barbara Karel. Zelf is ze ontzettend enthousiast over de uitzendingen: ?Het is gewoon het allerleukste, coolste journaal over de twee spannendste weken van het jaar voor tienduizenden middelbare scholieren. Naast al die examenstress, spanning en uren blokken is er toch ook ontspanning nodig??Barbara kan zich haar eigen middelbare schooltijd nog goed herinneren: ?Ik gooide er een beetje met de pet naar, ben in 2-havo nog een jaar blijven zitten en heb me nooit heel erg druk gemaakt over school. Geconcentreerd blijven was ook ontzettend moeilijk voor me, vandaar dat ik mijn eindexamen niet helemaal legaal door ben gekomen.? Haar beste spiektip is volgens Barbara alle vrouwelijke eindexamenkandidaten aan te raden: trek een kort rokje aan, schrijf je bovenbenen vol met woordjes of formules en schuif vervolgens tijdens het examen af en toe je rok omhoog. ?Tja, geen enkele leraar zal vragen of je je rokje even omhoog wilt doen, toch??, zegt Barbara lachend.

Wat maakt het Eindexamenjournaal voor Barbara nou zo?n leuke presenteerklus? ?Het is een spannende tijd voor veel mensen en er zitten ook zoveel verschillende dingen in het programma: we gaan naar scholen toe, behandelen klachten van het LAKS (Landelijk Aktie Comit Scholieren, d klachtenbank tijdens eindexamens), we ondervragen scholieren en nog veel meer. Ik vind het ook leuk om met jongeren om te gaan: ik ben misschien geen 20 meer, maar voel me nog wel zo!?. Het feit dat het Eindexamenjournaal voor het eerst naast op de radio, ook op tv, internet en in de krant te bewonderen is, maakt de klus voor de enthousiaste radiomaakster nog leuker. ?Radio is wel een stukje relaxter om te maken, het maakt niemand iets uit als je twee uur lang in je joggingbroek zit te werken, ze kunnen je toch niet zien. Op tv gaat dat niet zo makkelijk, dan moet je er ook nog fris uit zien. En het feit dat het live getapet is, maakt het presenteren van het Eindexamenjournaal ook wat spannender.?

Barbara vind radio en televisie allebei even leuk. Zelfs met het presenteren van het muziekprogramma ?Barbara? op maandagnacht van 12.00 tot 04.00 uur heeft ze geen enkele moeite, hoewel het voor haar wel een must is om maandag lang uit te slapen en zich overdag niet al te druk te maken. ?Het voordeel van ?s nachts radio maken is dat ik ook vaak veel persoonlijker contact heb met luisteraars, de me in het holst van de nacht nog wel eens hele emotionele verhalen en meningen doorbellen en ?smsen. Dat is toch hartstikke leuk? En tja, dat ik daarvoor midden in de nacht mijn bed uit moet. Er zijn toch genoeg vrachtwagenchauffeurs, verplegers, politieagenten en andere mensen met nachtdienst die hetzelfde doen??

Om alle eindexamenkandidaten nog even een hart onder de riem te steken, heeft Barbara nog een andere supertip: ga nooit langer dan een uur achter elkaar leren, maar las na elke 60 minuten een pauze in van een kwartier tot een half uur, waarin je cht even iets anders doet. ?Dat heeft bij mij in ieder geval geholpen om echt even ergens anders aan te denken, zodat je daarna weer met frisse start verder kan!

Over tien jaar woont Barbara het liefst op een warme, tropische plaats, waar ze met een paar kinderen onder de arm rondloopt in haar eigen restaurantje of radiostationnetje. ?Dat lijkt me fantastisch: drie dagen per week in de zon radio maken en de rest van de week de mama uit te hangen.? Of die droom werkelijkheid wordt weten we nog niet, maar tot die tijd kun je Barbara?s programma?s voorlopig nog volgen op Nederland 3 en 3FM.

Meer info? Check www.eindexamenjournaal.nl en www.3fm.nl

 
 • Reactie door Jim op 14/05/2007
  Aardig!
 • Reactie door Har op 14/05/2007
  Bijzonder!
 • Reactie door Sven op 14/05/2007
  Zeker niet slecht!
 • Reactie door naamloos op 14/05/2007
  hmmmmmmmmmm zeker nie!!!!!!!!:D
 • Reactie door Steef op 15/05/2007
  Leuk!
 • Reactie door bar op 15/05/2007
  handige tips... en ik denk idd nie dat die leraren onder de rokjes gaan kijken..
 • Reactie door iemand op 15/05/2007
  Maar om nou elke tien minuten je rokje omhoog te trekken en naar beneden te kijken lijkt me ook een beetj opvallend :P
 • Reactie door Durk op 17/05/2007
  Ik ben eenoude docent, die in 1973(!) eens een leerlinge zag spieken bij economie op die stoute manier. Ik heb toen ook net gedaan of ik het niet zag. Laf?
 • Reactie door Liset op 17/05/2007
  Neej, is pas laf als je dr wat van zegt denk ik...
 • Reactie door Simon op 17/05/2007
  Een leuk detail is natuurlijk dat ik de Radio 1 journaals presenteer. Eg waar!
 • Reactie door Bart op 17/05/2007
  @ durk: nou, een beetje laf vind ik dat wel...
 • Reactie door Jelle op 18/05/2007
  ik vind het aan de ene kant goed dat je niks heb gezegd, kan een erg onaangename situatie worden en aan de meeste van de examenstof van economie heb je toch niet zoveel dus spieken mag daarwel, al leer je er niks van! (99% vergeet je na je examens toch weer!), aan de andere kant vind ik het wel jammer dat dat meisje een oneerlijke kans heeft gekregen, moet toch voor iedereen gelijke kansen zijn?
 • Reactie door BeLaa op 18/05/2007
  Ik zit in 3 havo en ben van plan om naar 4 vwo te gaan omdat ik dokter wil worden mijn gemiddelde is een 7.3 en heb als studiehouding allemaal voldoendes. De laatste tijd mis ik veel lessen en toetsen waardoor ik veel stof heb gemist door mijn behandeling aan mijn neus maar ik vind het zonde om daarom gewoon met de havo door te gaan is het nog mogelijk hoe met ik met mijn leraar praten wat moet ik zeggen ?? Ik wil het egtt heel graag wil iemand mij misschien helpen?? Alvast bedankt
 • Reactie door Arjun op 19/05/2007
  Natuurlijk is dat mogelijk, als je je leraar zegt wat het probleem is en wat je graag wilt (en ook he grag je dat wilt) lijkt me het niet meer dan logisch dat 'ie dat snapt en je daarbij wil helpen; ik denk dat die leraar ook wel weet hoe dat dan het beste kan. Zet 'm op! :)
 • Reactie door Aap op 20/05/2007
  Aap
 • Reactie door Renk op 20/05/2007
  Dokter is cashen gek. Moet je vooral doen.
 • Reactie door Henkkie op 20/05/2007
  Nee, jh je moet net zo goed worden als mij...dan ben je pas binnen :D!:P
 • Reactie door Dylan 2F op 20/05/2007
  en nu een tip voor de mannen...?
 • Reactie door Dinges op 20/05/2007
  Wij hadden ooit een domme aardrijkskunde lerares. Je had een iemand die de stof goed kende, die ging vooraan zitten, en dan bij het opnieuw nakijken van de antwoorden die hij op had geschreven hield hij het blaadje zo omhoog dat de hele klas het kon lezen! Maar daar trappen verder weinig andere mensen in, behalve die lerares
 • Reactie door ikke op 01/06/2007
  ik vat em nii ^^
 • Reactie door LaYLaaa op 06/06/2007
  Nouuu uhh my is het niet gelukt hoor met me Rokjee.. ik had een vrouwlijke Docent.. en ze had me betrapt hooR!!
 • Reactie door natasha op 06/06/2007
  hahaha Leuke tip, 'k ga hem gebruiken ook! xxxx <3 N.
 • Reactie door isabela op 03/10/2007
  wing wat is dit hahahhahahaaaha neee geintje je hebt gelijk
 • Reactie door nabila op 03/10/2007
  jij bent lelijk hahahahhaha make-up doet wonderen doet dat ook maar op schrijven
 • Reactie door pimbee op 03/10/2007
  hahah ja man egt wel haha s goeie man nie naaie
 • Reactie door pimbee op 03/10/2007
  pim is slim
 • Reactie door pimbee op 03/10/2007
  danny is slim
 • Reactie door pimbee op 03/10/2007
  shokran is slim
 • Reactie door pimbee op 03/10/2007
  alan is slim
 • Reactie door pimbee op 03/10/2007
  alan houdt van jongens
 • Reactie door pimbee op 03/10/2007
  alan is verliefd :$
 • Reactie door pimbee op 03/10/2007
  op simone maar zij wil niet
 • Reactie door Bastiaan op 10/12/2007
  vanaf nu ik ga ook korte rokjes aan doen
 • Reactie door fatima op 10/01/2008
  Ja zeker weten goed idee geweldig echt wel maf ook maar wel goed idee! want die leraar gaat inderdaad niet onder je rokje kijken.
 • Reactie door kimberly op 18/01/2008
  je hebt tog een panty aan? plak daar dan een briefje, ik spiek ook wel eens, en schrijf dan gewoon op een briefje iets wat je moet weten ( zit helemaal vooraan in hoek;p) en dan lag ik dat briefje onder me been en kijk ik gewoon als hij niet kijkt, en als hij vraagt ofzoo wat doe je dan dan zeg ik gewoon ik denk, valt niet eens op;p.
 • Reactie door jemoeder op 06/03/2008
  jemek
 • Reactie door Halime op 23/05/2008
  Bastiaan moet je vooral doen yo:P whahah. fijn is dat een boy met een rokje:P lol xD
 • Reactie door erik op 13/06/2008
  jah als ik jongen was zo ik er ook naar kijken maar dan iets verder omhoog:P:P:P
 • Reactie door iZCBXImUazObnN op 29/04/2011
  Great thinking! That rellay breaks the mold!
 • Reactie door sxivYQqBuiBba op 10/09/2011
  There's nothing like the rleief of finding what you're looking for.