Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vind jij lezen saai of leuk?

Laat het ons weten door deze vragenlijst (circa 1 min) in te vullen. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Griekse goden bestaan nog steeds!

Geschreven door Duco op 15/02/2008
Stel dat de Griekse goden geen verzinsels van bedwelmde priesters waren. Stel dat ze nu nog zouden bestaan. Stel dat ze dan ook nog in een krot zouden wonen in Noord-Londen. Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar dit is echt het geval in het boek ?Gods behaving badly? van Marie Phillips.

Lees snel meer over dit goddelijke boek[Hedendaagse goden]
Het boek, dat het debuut is van Marie Phillips, gaat over alle Griekse goden die ooit op de Olympus woonden. Alleen zijn ze in haar verhaal in de zeventiende eeuw naar Londen verhuisd, omdat de grond er toen goedkoop was. Zeus zit opgesloten in de zolderkamer en wordt bewaakt door Hera, Aphrodite verdient geld met telefoonseks en Dionysus runt een nachtclub. Ze kampen allemaal met hetzelfde probleem: niemand gelooft meer in hen. Marie Phillips weet alle klassieke goden een passend modern bestaan te geven.

[Godencontact]
Het boek is een prachtige combinatie van klassiek epos en een modern liefdesverhaal. Het verhaal gaat over de naeve schoonmaakster Alice, die in het godenhuishouden wordt aangenomen als schoonmaakster. Ze krijgt het zwaar te voorduren met al de vreemde bewoners van Griekse afkomst. Ook haar goede vriend Neil vindt het huis verdacht en denkt dat er iets niet pluis is.

[Klassiek thema in een modern boek]
Het lukt Marie Philllips om de Griekse mythologie weer actueel te maken. Hoewel bij het lezen van het boek een beetje mythekennis handig is, is het niet noodzakelijk. Phillips werkt haar karakters goed uit: de goden hebben hun traditionele achtergrond, maar problemen van deze tijd. Juist de moderne personages in het boek hebben een eeuwenoud probleem: Alice en Neil zijn allebei erg verlegen.

Ondanks het klassieke thema komen er in het boek maar weinig Homerische vergelijkingen en paginalange zinnen voor. ?Gods behaving badly? is grappig, spannend en een echte page-turner. En gelukkig is het verhaal niet helemaal gelijk aan een Griekse tragedie?