Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Nederlands vs. Engels- tha battle

Geschreven door Kimberley op 06/02/2008
Sla me, liefje, nog een keer!
Er wordt vaak gezegd door dat Nederlandse liedjes niet klinken. Ze zijn duf, oubollig, saai, of net iets te carnavalsachtig. Nou is dat laatste natuurlijk niet echt een probleem, met het grote Zuiderlijke feest weer voor de deur, maar ik vind de rest allemaal wel een beetje overdreven.

Klinkt Nederlandse muziek niet gewoon raar omdat we het verstaan? Zonder er ooit over na te denken galmt namelijk wel iedereen de idiotste teksten mee met Engelstalige muziek. Kijk naar het nummer ?I don?t want to be? van Gavin de Graw, dat een tijdje geleden een hit was. Letterlijk vertaald zingt hij op een bepaald stuk:

?Ik kwam van de bergen,
De korst van creatie
Mijn hele situatie is gemaakt van klei-stof-steen
En nu vertel ik iedereen?.?


Of, nog leuker, kraak de muziek van je ouders af door het te vertalen. Als ik aan mijn vader vertel dat ik ?Bicycle? van Queen het stomste liedje ooit vind, is het huis te klein. Maar als je het vertaalt, krijg je als refrein:

?Ik wil op mijn fiets rijden,
Ik wil rijden op mijn fiets,
Ik wil op mijn fiets rijden,
Ik wil rijden op mijn fiets!?


Queen is een goede band, maar ik vraag me dan toch af hoeveel alcohol er op een avondje lyrics schrijven doorheen gaat. Misschien dat ze daarom ook de auto niet meer konden nemen en zingen over een fiets.

 
  • Reactie door Peter op 12/02/2008
    Door een tekst uit het Engels te vertalen naar het Nederlands krijg je weer een Nederlandse tekst; duf, oubollig, saai. Engels en Frans zijn betere talen voor pozie omdat ze meer nuance en een breder woordenschat kennen en misschien gewoon mooier klinken. En rijden op de fiets is vast een metafoor.
  • Reactie door lol op 12/03/2008
    ik denk niet dat het bleef bij alcohol bij queen, maar het is onzin om de liedjes te vertalen, die letterlijke betekenissen klinken nergens naar , maar het gaat om de metaforen die er gegeven worden.
  • Reactie door Kimberly op 17/05/2008
    Het klopt !!haha