Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Luistertoets of luisterblues?

Geschreven door KimH op 31/01/2008
Als voorproefje op het Centraal Eindexamen mogen honderden eindexamenleerlingen deze week alvast wennen aan serieuze antwoordbladen, massale proefwerken in de aula en officile Cito-normeringen. Op verreweg de meeste scholen worden deze en volgende week de afsluitende kijk- en luistertoetsen voor Engels, Frans, Duits en eventueel Spaans afgenomen.

Spannend of supereasy? Lees verder![Engels]
Hoewel scholen zelf mogen beslissen wanneer welke luistertoetsen gegeven worden, adviseerde de Cito-groep om de vwo?ers ?s maandags Engels te laten luisteren, terwijl de havisten en vmbo-leerlingen Frans konden doen. Engels bleek vooral op het vwo heel erg mee te vallen.

Jamie (17) vertelt: ?Ik vond de toets best simpel. Het audio- en videodeel waren eigenlijk even makkelijk. Bij het videodeel heb ik de eigenlijk alleen maar geluisterd en niet eens naar het beeld gekeken!? De meeste leerlingen vonden vooral de talkshow over globalisering en amerikanisatie erg saai en slaapverwekkend?

[Duits]
Dinsdag mochten de vwo?ers aan Duits beginnen: voor veel leerlingen was dit moeilijker dan Engels. Ook Thomas (17) was niet echt blij: ?Ik ben sowieso niet zo'n fan van dit soort toetsen. Het zit vaak tussen gokken en goed opletten in. Het is dus niet zo dat je geen idee hebt waar je mee bezig bent, maar het blijft wel erg intutief. Maar het ging wel redelijk, denk ik!?

[En nu?]
Nog niet alle luistertoetsen gehad? Blijf rustig, concentreer je en probeer een ritme te vinden waarin je de vraag goed gelezen hebt voordat het volgende fragment begint. En natuurlijk van tevoren nog even goed oefenen! De cijfers worden niet vr eind februari bekendgemaakt, maar de adviesnormering van de vorige jaren vind je in elk geval op deze site.

 
 • Reactie door kim op 06/02/2008
  op wie zijn de juf of meester en op wie ben jij dan
 • Reactie door Jeroen op 12/02/2008
  Bij ons op school galmde het heel erg... Verder vond ik de toetsen ook moeilijker dan die van voorgaande jaren. Hopen dat ze de normering voor Duits en Engels aanpassen aan de moeilijkheidsgraad...
 • Reactie door Hans op 09/03/2008
  Wie weet waar de Engelse luistertoets, versie 2008, over gaat?
 • Reactie door Anke op 19/03/2008
  die gaat over globalisering te gaan, je krijgt dn een of ander discussie programma te zien.
 • Reactie door kak op 19/03/2008
  de engels luistertoet 2008 6 vwo gaat eerst over mobiliteit bijvoorbeeld of jongeren nu vaker met de auto gaan en waarom. Het tweede deel gaat over REM slaap. Dat hele audiodeel is bij 'in our time' op de BBC site te vinden onder REM-sleep. Weet iemand waar de luistertoets frans 2 6 vwo 2008 overgaat, ik hoorde bont????