Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Egoisme alom

Geschreven door Lisanne op 04/12/2007
egosme (het ~)
1 de levenshouding van iem. die voortdurend het eigen belang en eigen welzijn op het oog heeft => ik-zucht, zelfzucht; <=> altrusme

Ik denk dat we de bovenstaande uitleg van het woord niet eens nodig hebben in Nederland. Hoe welvarender we worden, hoe egostischer wij worden.
De mens is een sociaal wezen, zonder sociale contacten kunnen wij niet. Maar als het erop aankomt, dan is het ieder voor zich en God voor ons allen. Toen ik op het station stond te wachten voor de kaartjesautomaat, kwam er ineens een kudde mensen aan galopperen. Allemaal wilden ze tegelijk een kaartje, zonder pardon duwden ze elkaar weg, het waren bijna pogingen tot moord.
En de drama's in de H&M, toen de nieuwe kledinglijn van Cavalli werd gentroduceerd. De hysterische vrouwen die voor de deuren stonden te popelen lijken allen hun blik maar op n ding te hebben; zo snel en zo veel mogelijk scoren. Het is was z erg, dat er een levendige ruilhandel ontstond toen de rekken leeg waren. 'Ik wil deze niet, wie biedt?'
In de bladenwereld is ook te zien dat een egostische houding populair is. Een tijdschrift geheel gewijd aan n persoon, egosme alom. Kijk naar de Linda, de Matthijs. Hun hele leven wordt in letters, woorden, zinnen en alinea's op papier gezet zonder een grijntje gne.
Nu de Youp. En Youp van 't Hek speelt met zijn eenmalige tijdschrift heerlijk sarcastisch in op de wereld van vandaag; waarin iedereen zichzelf het belangrijkst vindt. Youp verheerlijkt zichzelf in de columns die hij zelf heeft geschreven namens Mabel en John Jaake. 175 pagina's gelul over, juist, Youp himself.
En tijdens de verkoop van het populaire tijdschrift, lieten mensen weer eens daadwerkelijk hun ware aard zien.
Op www.marktplaats.nl:

'Te koop: Youp, ongelezen, vijftig euro.'
Waarom zouden mensen meerdere exemplaren van de Youp voor 10 euro kopen, deze niet lezen en deze verkopen voor vijftig euro? Juist, de eigen knip moet gevuld worden. Ik-zucht, zelf-zucht. Egosme.

 
 • Reactie door Suzan op 04/12/2007
  Ik vind de YOUP heerlijk. Meesterlijk toch dat mensen elkaar opjutten. Ik denk dat het niet zoveel met egoisme te maken heeft. Eerder reference drift.
 • Reactie door Joost op 06/12/2007
  =) .. kan me wel vinden in je verhaal.
 • Reactie door Nick op 12/12/2007
  Een beetje egosme kan nooit schaden.
 • Reactie door mi op 13/12/2007
  Zonder egoisme heb je volgens mij geen zelfvertrouwens. maar thats my opinion. goed stuk trouwens