Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Worden we steeds braver op school?

Geschreven door KimH op 07/12/2007
Alle rellen en stakingen ten spijt, wij leerlingen schijnen steeds braver te worden in de les. Schoolbank en Kaboem hebben onderzoek gedaan onder 2000 (oud-)leerlingen. Kattenkwaad uitgehaald? Vroeger mocht 46% van de leerlingen meteen vertrekken, tegenwoordig krijgen de meeste leerlingen alleen een waarschuwing. Zijn de middelbare schoolleerlingen in de loop der jaren steeds liever geworden in de schoolbank, of pikken de docenten gewoon veel meer van ons? Volgens mij kan een docent tegenwoordig vl meer hebben. Brak dertig jaar geleden de hel los als een Ciske-schoffie de inktpot over de juf heen goot, tegenwoordig wordt zelfs de liefste docent wekelijks minstens n keer voor bitch of lul uitgescholden. Wil je als leerling graag een uurtje op de gang doorbrengen, dan bereikt je sneller een wijzende vinger naar de deur door de kletsen en te lachen dan door bijvoorbeeld propjes te schieten of met inkt te kliederen. Geen kattenkwaad dus, maar gewoon praten?

Maar ja, kan dit onderzoek wel echt serieus genomen worden? Wordt er tegenwoordig eigenlijk nog kattenkwaad uitgehaald? Bij kattenkwaad denk ik meteen aan Ciske de Rat en Pietje Bell, aan veters van verschillende leerlingen aan elkaar vastknopen, ratten loslaten in de les, een scheetkussen op de stoel van de lerares leggen of krijtjes verwisselen met de bekende witte, cilindervormige dropjes. Tegenwoordig ontsnapt een hele klas door het raam tijdens een les Grieks, vliegt het meubilair door de klas, wordt er onder tafel een joint gedraaid of trekt iemand doodserieus z?n broek omlaag terwijl hij iets aan de docent vraagt. Een nieuwe vorm van kattenkwaad? Misschien. Maar of de middelbare scholier anno 2007 te vergelijken is met die van 25 jaar geleden? Mwah?

Volgens mij zijn we helemaal niet braver geworden. Volgens mij kunnen de docenten van tegenwoordig gewoon wat meer hebben alvorens een leerling richting uitstuurlokaal te sturen. Maar ja, waarom zitten er dan zoveel leraren overspannen thuis?

 
 • Reactie door Asa op 09/12/2007
  Ik moet een onderzoek doen voor maatschappijleer over het lerarentekort. Een deelvraag daarbij was of de leerling respect heeft voor de leraar en of het gedrag van de leerling invloed heeft op de presaties van de leraar. Daarbij kwam ik veel onderzoeken tegen die meldden dat de leerling nog steeds respect heeft etc. Maar als ik in de les zit ben ik soms wel eens geshockeerd over de omgang met leraren. Vaak komen ze niet eens aan lesgeven toe! (over de scheetkussens op de stoel, dat gebeurde bij mij nog in de brugklas T_T en in de tweede was het een rage sateprikkers in het plafond te schieten. In de vierde deden ze alsof er een leerling nooit was...) Soms wens ik dat ik priveles had T_T
 • Reactie door Gangsta:D op 10/12/2007
  Bij ons hoef je nog maar hoi in ene les te zeggen en ze sturen je er al uit :S mss op andere sgolen maar bij min nie
 • Reactie door Lotte op 12/12/2007
  Volgens mij waren Pietje Bel en Ciske de Rat wat jonger dan een middelbare scholier van nu, naar wat ik me ervan kan herinneren teminste ;) Maar ik denk zeker dat leraren nu meer kunnen hebben, leraren mogen nu ook veel minder. Waar je vroeger een tik met de liniaal op je vingers voor kreeg, daar kijkt een leraar je nu alleen een beetje gefrustreerd voor aan. Waar je vroeger voor naar het schoolhoofd werd gestuurd, daar krijg je nu hooguit een standje voor. Docenten van de oude garde kunnen dat soms niet helemaal verkroppen, en daarom verzinnen ze er wel eens regels bij, of een straf, of dergelijke, maar in principe kunnen ze ons niks meer maken. Wat is het ergste dat gebeurd? Strafwerk? Meestal niet. Corvee? Een beetje dom een vloerkleed gaan vegen zeker, daar leer je van. Nablijven? Ik dacht dat leraren ook graag naar huis wilden. Het enige wat nu nog gedaan kan worden is de klas uit gestuurd worden, en als je iets hebt gedaan waardood de school is ontploft ofzo, ja dan kunnen ze je nog wel eens schorsen.
 • Reactie door zwerver op 09/01/2008
  jha bij ons sitte se mar van alles te zwetse en zeg je er wa van dan krijg je gwn straf duszz...
 • Reactie door ikke op 30/01/2008
  wij kletsen echt als maar door bij latijn en die rare leraar druft geen woord tegen ons te zeggen:P
 • Reactie door stedelijkgymnijmegen! op 05/04/2010
  *kuch* uit de les Latijn *kuch* nog altijd doodzonde dat die lerares weg is :P