Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Dommer dan je opa en oma

Geschreven door Ceyda op 13/11/2007
Is naiviteit een goed excuus? Toen Jan Pronk een aantal jaren geleden weg werd gestuurd uit Sudan, dacht ik dat hij gewoon Jan Pronk was, onze nationale zeur. Dat de de Sudanese regering daar ook achter gekomen was en hem kwijt wilde. Toen de eerste noodsignalen uit Darfur kwamen, kreeg ik bij mezelf het vermoeiende gevoel dat ik dit allemaal al eens eerder had gehoord: dit was weer het zoveelste land heel ver weg dat onze hulp, en vooral ons geld nodig had om gered te worden van hongerbuikjes en zielige kinderen met puppy-ogen. Jullie kennen vast die clichematige slogan, die bijna elk jaar wel met de dodenherdenking klinkt: Dit nooit weer. Bla bla. Ja, we zullen heus niet zo dom zijn als onze opa en oma: Denk je nou echt dat we zo?n racist de macht zullen laten grijpen en massamoorden toe staan? Nou, na vrijdagavond voor de buis gekeken te hebben naar 'tot zover Darfur', ben ik weer met beide benen op de grond gezet.
Weg zijn mijn vermoeidheid en zieligheid. Terug is mijn machteloosheid over zulke problemen. Kunnen rijke kinderen wel iets doen, als zelf onze regering machteloos toekijkt? Je hoeft van mij echt niet al je spaargeld op te maken aan de zielige kindjes in de vluchtelingenkampen uit Darfur. Maar open je ogen gewoon weer eens: lees je in, raak betrokken. Weet wat er om je heen gebeurt en neem geen genoegen met je kleine, fijne wereldje van luxe. We zijn in feite net zo dom als onze opa en oma. Of misschien nog dommer: Zij werden voor de gek gehouden, wisten nauwelijks iets van Auschwitz af. Jan Pronk, journalisten en andere buitenlanders vertelden het ons en wij waren te verveeld om uberhaupt te luisteren.

 
  • Reactie door hallo op 20/11/2007
    echt stom
  • Reactie door Noortje op 12/05/2008
    Lisanne, ik vind het heel erg wat ik heb gelezen. Ik wist het niet.