Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Studiefinanciering

Geschreven door Ceyda op 19/10/2007
Af en toe snap ik politici echt niet. Ik probeer het echt, maar ze kunnen zichzelf zo tegenspreken!
Terwijl er afgelopen September nog een campagne werd gestart om scholieren hun middelbare diploma te laten halen, liggen er nu plannen klaar van diezelfde overheid om precies het tegenovergestelde te doen bij het Hoger Onderwijs: de afschaffing van de basisbeurs, oftewel de studiefinanciering. Ik heb veel vrienden die sinds afgelopen September op kamers wonen en studeren en ik kan minister Plaskerk nu alvast vertellen dat echt ontzettend veel van hen zullen moeten stoppen met hun studie als ze weten dat hun studiefinanciering nu een dure lening wordt die ze aan het eind van die studie moeten afbetalen. Wie wil er nou aan het begin van zijn of haar carriere al met een lening beginnen?En van de argumenten die de overheid gebruikt voor de afschaffing is dat het geld nu terecht komt op de verkeerde plek: Studenten wiens ouders het eigenlijk makkelijk kunnen opbrengen genieten nu ook mee van de 99 euro per maand voor inwonende, of de 253 voor uitwonende studenten. Dat is dus echt onzin. Als de maatregel wordt doorgevoerd zijn het toch ook alleen de rijke studenten die de lening aan het eind gewoon kunnen aflossen?

Ook zijn er anderen die beweren dat studenten er maar een baantje bij moeten nemen, omdat ze toch niet veel collegeuren hebben. No offence, maar dat zijn dan meestal de mensen die zelf nooit hebben gestudeerd, of het allang vergeten zijn. Studeren is meer dan contacturen volgen aan een universiteit. Het is lezen, leren, zelfstandig werken, maken en schrijven. En juist omdat het studeren is en de student in de meeste gevallen oud genoeg is om niet meer bij het handje vast gehouden te worden door een docent, zijn die contacturen niet meer nodig. Maar dat wil dan absoluut niet zeggen dat de studie daardoor minder zwaar wordt! En dan nog iets: zijn alle overheidsmaatregelen wat betreft onderwijs niet bedoeld om studenten en scholieren het mogelijk te maken onderwijs te volgen? Sinds wanneer past extra betalen in dt plaatje?

 
  • Reactie door Jolien op 02/05/2008
    Ik vind het een goed stuk en ben het er helemaal mee eens!