Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Beveiliging mp3 op de schop

Geschreven door Tom op 21/04/2007
Het is zo ver!
EMI en Apple laten de DRM-muziekbeveiliging op de MP3's, die via iTunes worden aangeboden, los. Volgens deze twee bedrijven zou dit de verkoop van legale MP3's moeten stimuleren, want zoals iedereen wel weet, liep de online verkoop van MP3's niet zo lekker.
Wat dat betreft hebben ze wel gelijk, dit kan een impuls betekenen voor de verkoop van MP3's, omdat die beveiliging echt drie keer niks was. Het is alsof je een CD koopt die je maar op n CD-speler kunt afspelen, wat dus voor niemand handig is.
De upgrade naar onbeveiligde MP3's is daarom een grote stap voorwaarts in het prettiger beluisteren van muziek op internet en op je iPod, hoewel ze nog steeds niet op alle computers te beluisteren zijn. Nog een ander nadeel is dat de prijs ook omhoog gaat, waardoor je al gauw 1,29 betaalt per nummer. Schandalig!
Een beetje CD heeft ongeveer vijftien nummers, wat je dus op een prijs van twintig euro per CD brengt. Voor een CD valt dat nog mee, omdat je een boekje krijgt, plus al het andere materiaal dat het kost om de CD te maken. Maar nu betaal je dus twintig euro voor niks. Ja, het geluid dat je uit je computer krijgt, maar je hebt dus niks om vast te houden, geen bewijs dat je iets gekocht of verkocht hebt. Bovendien wil er nogal eens wat mis gaan met je harde schijf, waardoor al jouw zuurverdiende geld zomaar weg kan zijn. Erg onhandig, toch?
De enige conclusie die hier uit te trekken is, is dat Apple en EMI langzaamaan inzien dat het beveiligen van muziek geen zin heeft, maar ze begrijpen echter nog steeds niet wat de consument wil. Gewoon muziek kunnen luisteren tegen een schappelijke prijs, zonder heel je computer te hoeven ombouwen of een speciale, en daardoor dure, MP3-speler te moeten kopen. Want zolang ze dat niet begrijpen, laten wij zien waarom zij de kopieerbeveiliging aanvankelijk handig vonden...

 
  • Reactie door Soof op 18/09/2008
    Ik geef je groot gelijk, ik heb zelf Itunes en ben meer dan eens mijn muziek kwijt geraakt. Goed van Apple dat het nu ook zijn gaan inzien.