Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Raps over Reinaert

Geschreven door Scholieren.com op 01/10/2007
Literatuurgeschiedenis en rapmuziek een onmogelijke combinatie? Niet voor theatermaker, rapper en vooral sprookspreker Charlie May. Hij heeft vorig jaar het verhaal van de vos Reinaert in moderne taal omgezet, er rapmuziek bij gemaakt en speelt de voorstelling met zijn theatergroep ZUVUYA nu op diverse scholen, van Groningen tot aan de Franse grens?

Rap en literatuur. Hmm, toch een vreemde combinatie. Reden om eens met Charlie May te praten.Een 'sprookspreker', zoals je jezelf noemt, wat is dat nou eigenlijk?
"Dat is iemand die in de Middeleeuwen rondreisde om verhalen in rijmvorm aan mensen te vertellen. Die verhalen gingen over best pittige onderwerpen: bijvoorbeeld over al het ik-gerichte, manipulerende, hebzuchtige gedrag in deze wereld. Zo?n oud verhaal heb ik dus in modern Nederlands opgeschreven en daaraan moderne beats met Middeleeuwse muzikale elementen toegevoegd."

Was je op de middelbare school ook al zo gepassioneerd bezig met literatuurgeschiedenis?
"Nee, niet zo erg eigenlijk. Het had best boeiend kunnen zijn, als de verhalen wat meer voor me waren gaan leven. Als je een tekst voor je krijgt met ouderwetse taal dan heb je als scholier snel zoiets van 'ik heb hier niets mee': de inhoud gaat aan je voorbij, hoewel het allemaal menselijke thema?s zijn die voor iedereen herkenbaar en boeiend zijn. Dus tja, destijds zijn de literatuurlessen een beetje aan me voorbij gegaan. Ik vond het Middelnederlands wel grappig, maar daar bleef het ook bij."

Waarom nou juist het verhaal van Reinaert en niet bijvoorbeeld Karel Ende Elegast?
"Ik woon in Zeeland waar een deel van het verhaal van Reinaert zich afspeelde. Vlakbij Middelburg staat bijvoorbeeld een standbeeld van Reinaert de Vos en een collega van mijn theatergroep legde me in 2004 uit waar het over ging. Gezamenlijk ontstond zo het idee om dit verhaal te verwerken tot een voorstelling, en toen leek het me leuk om het in een rapvorm te gieten. Uiteindelijk hadden we pas in 2006 een serieus plan gemaakt en zijn we nog vier maanden bezig geweest om de voorstelling in elkaar te zetten."

Wat is leuker, het creatieve proces van het maken van zo?n voorstelling, of juist het geven van de show zelf?
"Tja, het is allebei zo leuk! Ik vind het heerlijk om een verhaal over te dragen en te merken dat het goed ontvangen wordt. Dan krijg je veel energie van je publiek. Het is fijn om alles te kunnen zeggen wat je vindt en wat in je hart zit. Maar een theaterstuk in elkaar zetten is ook genieten: lekker met taal spelen, mooie vondsten hebben... Op die manier spreek je al je talenten aan als je bezig bent."

Maken jullie alleen maar jongerenvoorstellingen?
"Nee, met ZUVUYA maken we eigenlijk voor elk wat wils: Het verhaal van Reinaert de Vos brengen we speciaal voor middelbare scholieren, maar we hebben ook een versie voor een algemeen publiek die het oorspronkelijke verhaal eens in een nieuw jasje wil zien. Daarnaast maken we ook andere voorstellingen voor volwassenen en voor het hele gezin. Wel hebben alle verhalen een wat dieper eeuwig thema, waar veel inhoud inzit. Bij elke voorstelling proberen we iets van onszelf met het publiek te delen. Maar ja, Reinaert vind ik wel n van de leukste dingen om te doen!"

Charlie horen rappen? Op Youtube staat een filmpje waarin de eigentijdse rap te horen is!
 
 • Reactie door dokkie op 03/10/2007
  eh man die foto is van grotius college XD daar sta ik ook op yeah limburg !
 • Reactie door joszz op 03/10/2007
  hij was ook in emmen, vond het alleen niet zo boeiend xD
 • Reactie door peterpan op 04/10/2007
  wat nou niet zo boeiend. heb t ook gezien, vond het cht vet! h joszz je wou zeker met hem naar bed ofzo?
 • Reactie door Tinkerbell op 04/10/2007
  Was wel leuk, maar originele verhaal was leuker. Emmen ftw!
 • Reactie door Ruth op 04/10/2007
  Op het Greijdanus College Zwolle hebben we vorig jaar ook een heel professioneel toneelstuk opgevoerd van Reinaert de Vos, echt supergaaf was dat!
 • Reactie door Jorian op 10/10/2007
  Ik von het verhaal zo saai h, vooral om je eendacht er bij te houden. Ook door die twee ridders die er langs lipen, was heel vervelend.
 • Reactie door lisanne op 11/10/2007
  ja echt he
 • Reactie door lilian op 11/10/2007
  timboektoe is zooooooooo cool
 • Reactie door sanne op 11/10/2007
  mee eens
 • Reactie door Gert op 11/10/2007
  Jezus Jorian, hoe kun je vechtende ridders voor je neus nou saai vinden? Ben je een zombie of wat? Ik vond het keigoed!
 • Reactie door Karel op 11/10/2007
  @Jorian: valse nicht, het verhaal was zeker te moeilijk voor je. Leer eerst eens Nederlands voordat je anoniem je vuil gaat spuiten. Therapietje? Kom dan ook maar meteen uit de kast. @Lisanne: Hier ben je zeker ook mee eens... Ik vond het zeker dope!