Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Verplichte voldoendes voor diploma?!

Geschreven door Eline op 07/09/2007
Nieuw ideetje van de Onderwijsraad: eindexamenleerlingen van havo en vwo krijgen voortaan alleen nog hun diploma, als ze naast de gewone slagingseisen k een voldoende voor Nederlands, Engels en wiskunde staan...Belachelijk! Daar gn die hoge slagingscijfers in Nederland.. Jarenlang mocht je maximaal 2 vijven staan op je eindlijst (n binnen en n buiten je profiel) en had je verder aan magere zesjes genoeg om dat felbegeerde papiertje binnen te halen. Als het aan de Onderwijsraad ligt, komt daar snel een einde aan..De Raad adviseerde dit afgelopen donderdag aan Minister Plasterk (onderwijs). Doel van deze regel is om ervoor te zorgen dat de basiskennis in Nederlands, Engels en wiskunde bij alle eindexamenleerlingen en toekomstige studenten omhoog te krijgen. Daarnaast komen er toetsen beschikbaar via internet zodat de beginnende HBO- en WO-studenten van n kunnen checken of ze wel het juiste niveau hebben om aan een opleiding te beginnen. Zo niet, dan maar een bijspijkerklasje, of terug naar de middelbare school?!

Eerst het gezeur over de rekentoets voor de PABO, nu weer de verplichte voldoendes...Het eindexamenjaar is al zwaar genoeg en wiskunde is niet zomaar het meest populaire bijlesvak!

Persoonlijk ben ik voor een compensatieregeling: een vier voor wiskunde wordt gecompenseerd met een acht voor gym, en een drie voor scheikunde is geen probleem door een negen voor tekenen. Wie is het met me eens?

 
 • Reactie door Nina op 07/09/2007
  belachelijk zeg!
 • Reactie door Roelof op 08/09/2007
  Groot gelijk de onderwijsraad. Het is verschrikkelijk droef gesteld met de basiskennis van nederlandse studenten en daar hebben de hbo's en wo's bakken met problemen mee. Laat die luie scholieren maar beter hun best doen op de middelbare school zodat de meest elementaire kennis tenminste aanwezig is. Bovendien, als je te dom bent om een 6 voor nederlands, engels en wiskunde te staan ben je ook te dom om het havo- of vwo-diploma te verdienen imho.
 • Reactie door kim op 08/09/2007
  imho?
 • Reactie door Jon op 08/09/2007
  in my humble opinion
 • Reactie door elske op 09/09/2007
  onzin!! jij bent zeker zo'n gekkie dat je een hele hoge studie doet roelof. en ook nog eens wijs doen ook.
 • Reactie door dejean op 11/09/2007
  debiel,je moet toch allemaal kunne sturderen, weleven in een democratisch land al zou je het soms niet zegge.
 • Reactie door Stephanie Beuling op 18/09/2007
  Zou het erg jammer vinden als dit ingesteld zou worden. Ik denk dat veel leerlingen vaak hun examen over zouden moeten doen. De ene leerling is namelijk beter in een ander vak en kan bijvoorbeeld totaal geen wiskunde. Als hij dan met een 5 voor wiskunde slaagt en de rest goede cijfers, wat maakt dat ene cijfer dan uit. En wat Roelof zegt vind ik stom, misschien doet een leerling wel heel veel voor het vak Engels maar lukt het gewoon niet, moet hij/zij daarom dan maar blijven zitten??
 • Reactie door Renil op 18/09/2007
  Ja, dat word dus mooi zakken he, daar gaat m'n diploma.. die voldoende voor wiskunde ga ik nooit halen!
 • Reactie door Anonymus op 19/09/2007
  Ik vind wel dat het over het algemeen niet best is gesteld met de kennis van leerlingen in deze drie vakken maar kunnen we in dit geval niet voor de gulden middenweg kiezen? In twee van deze vakken een voldoende, en dan mag je er n onvoldoende staan. Ik ben bijvoorbeeld ook erg slecht in wiskunde. Veel de theoretisch voor mij. Maar voor mijn talen stond ik altijd erg goed. Gelukkig ben ik aan deze nieuwe regeling ontsnapt omdat ik vorig schooljaar het felbegeerde papiertje heb gehaald. Grt, T.
 • Reactie door luigi op 19/09/2007
  heb je een e-mail
 • Reactie door maudjuh op 25/09/2007
  dit is echt belachelijk! ik heb inderdaad al bijles in wiskunde en engels en als ik dan ook nog een voldoende moet staan... Oh my God! De groetjes en iedereen suc6 met zijn/haar eindexamen!
 • Reactie door Kelly op 27/09/2007
  Roelof,, wat jij zegt is niet helemaal waar. Ik sta voor al mijn vakken (op het vwo) gemiddeld 8,5 of hoger behalve voor engels daarvoor haal ik met moeite een 4.. NOU IK BEN DUS ECHT NIET DOM! wat moet ik dan doen? met 10ne van het vmbo afkomen???????
 • Reactie door me op 01/11/2007
  het gaat ook over havo en vwo leerlingen kelly
 • Reactie door Roozzziiej op 01/11/2007
  K doe Gymnasium,,maar ik zit nog lang nie in de 6e horr;) Tochh vin k t raar... als je nou bijv met een 5 eraf komt zak je.... ik vind 2 v/d 3 voldoende een mooiere oplossing
 • Reactie door LLF op 03/11/2007
  Ja wel n zeer lelijke regel, had r zelf toevallig wel allemaal voldoendes voor, zelf voor engels en dat kon ik echt niet ben ontzettend slecht in talen, en dan heb je ook nog een een teks waar je niet voor kan leren alleen oefenen net zo als nederlands, dat is dan wel genaaid, en zullen ze dan maar moeten veranderen. en wiskunde moet je wel n beetrje liggen denk ik (A) Mja ik hebt t al maak me geen zonrgen maar verder succes
 • Reactie door phoebs op 21/01/2008
  oee lekkerr heb al mn diploma op zak!! hahahaha maar vind het wel sneu voor de examenleerlingen :( ik was ook maar net geslaagd en had GEEN voldoende voor nlds en engels! fieuwwwwww ben ik blij zeg dat ik dat al heb gehad :D succes iedereen!!!!!!!!
 • Reactie door cyriel op 16/02/2008
  idd een naai regel.. ze zeggen niet voor niets... je hebt een talenknobbel en als je dan iets minder bent wiskunde is niet erg... btje vreemde regel.. gaat het slagingspercentage idd van zakken...
 • Reactie door ..schalkwijk.. op 19/02/2008
  poepseks??:P
 • Reactie door kmokmode op 19/02/2008
  hallooooo
 • Reactie door Tim op 01/04/2008
  Ik vind dat we niet alleen in cijfers moeten denken, denk aan de enorme demotiverende werking als leerlingen vanaf volgende jaar zakken als gevolg van de nieuwe regelgeving. Om het probleem van de lage cijfers/gebrekkige kennis op te lossen lijkt mij het verbeteren van het onderwijs (oververmoeide,onderbetaalde docenten,slechte organisatie) zeer belangrijk. Als zij er al geen zin an hebben, dan heb jij dat als puber al helemaal niet; je hebt immers een hele hoop andere leuke dingen te doen.
 • Reactie door amanda op 01/06/2008
  @Roelof: Ik vind het een beetje raar dat je zegt dat het moet worden ingevoerd. Voor mijn engels sta ik een 4, en de leraren zeggen gewoon dat het onmogelijk voor mij is om een 6 te halen. Ik heb namelijk (zoals ze dat noemen) geen aanleg voor engels. voor de rest van mijn vakken sta ik gemiddeld een 7.5. Ik zit op havo. Ik zou ook naar het VWO kunnen, maar omdat ik een 4 heb voor mijn engels, wil ik eerst mijn havo diploma halen, en dan misschien nog mijn vwo diploma er achter aan halen. ALs je geen onvoldoende mag halen voor engels slaag ik waarschijnlijk nooit. Want op het vmbo red ik het waarschijniljk ook niet met engels. En als ik het dan al red, slaag ik met 10e, en 1 6... weet niet.. Kan ik beter een havo diploma halen en lerares worden (want dat is wat ik wil) Want anders ga ik straks een beroep doen, alleen maar omdat ik slecht ben in engels (ik kan overigens wel gewoon goed engels praten, dat is het vreemde, en daarom weten de leraren niks meer om me te helpen) En dat beroep vind ik misschien helemaal niet leuk? dan doe ik dat met tegenzin.. Kan ik beter lerares worden wat ik graag wil, en dan de kinderen goed leren Lezen & schrijven & rekenen! Want tja, anders slagen die kinderen nooit meer. Want tja, de regering wil dat ze alleen nog maar voldoendes halen voor NEderlands, Wiskunde en engels.
 • Reactie door Eva op 04/02/2010
  Duidelijk door mannen verzonnen.. Als echt iedereen voldoende voor wiskunde moet halen zullen de 'alfa's' het wel moeilijk krijgen! Laat het probleem nou net zijn dat het grootste deel van van de alfa's van het vrouwelijke geslacht zijn. Hier wordt dus geen rekening mee gehouden. Dus zou je het kunnen zien als discriminatie van de vrouw. Nu vrouwen steeds meer initiatief vertonen binnen het bedrijfsleven en steeds vaker aan het werk gaan, zullen veel mannen de vrouw als bedreiging zien. Door deze slagingseisen in te voeren wil de man op legale wijze de vrouw weer in de weg zitten. Is deze situatie niet vergelijkbaar met het , waarschijnlijk bij een ieder bekend, glazen plafond?
 • Reactie door Daan op 23/05/2010
  dit vindt ik echt onzin Eva, alleen wiskunde is een Beta vak, maar ook voor engels en nederlands moet een voldoende worden gehaald ! en dat zijn dan die alfavakken waar jij het over heb toch ?, oftewel duidelijk door vrouwen bedacht zodat mannen niet meer kunnen slagen omdat ze (zoals ik een onvoldoende hadden voor zowel engels en nederlands op het vwo vorig jaar). En als ze dit willen instellen moeten ze eerst maar eens wat gaan doen aan het niveau van het onderwijs, maar hiervoor moet het ministerie er geld in stoppen en dat gebeurt niet door de bezuinigingen.
 • Reactie door vZHNvacL op 10/09/2011
  AFAIC that's the best ansewr so far!
 • Reactie door BrXLZpJZVDBJLjz op 10/09/2011
  Articles like this are an example of quick, hlpuefl answers.