Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Rule Your School!

Geschreven door Ceyda op 13/09/2007
Ja hoor, deze week is onze school aan de beurt: Hij is weer open. Ik vind het op zich nooit een probleem. Collecteren voor het Leger Des Heils gaat ook zo vervelen. Plus dat ik natuurlijk weer nieuwe mensen moet gaan ronselen voor de leerlingenraad, en de medenzeggenschapsraad. Dat wordt alleen wel ieder jaar moeilijker. Elke leerling hoor je namelijk wel klagen over zijn of haar school, maar er echt iets aan doen gaat de meesten toch net iets te ver. Toch best jammer, want in de meeste scholen kun je echt een verschil maken. Zo heb je de Leerlingenraad. Bij de meeste scholen is dit een veredelde feestcommissie, of is hij zelfs niet aanwezig, maar dat is alleen maar omdat er te weinig gemotiveerde leerlingen voor zijn. Aan jou de eer om daar verandering in te brengen! Leerlingen hebben recht op gezond eten in de kantine, een net schoolgebouw, redelijke lestijden etc. En je hoeft het niet helemaal alleen te doen: Bij het LAKS (Landelijk Actie Kommitee Scholieren) kun je advies vragen, workshops volgen (meestal betaald door de school), en handige tips opdoen.

Verder heb je de Medezeggenschapsraad. In deze raad zit je met leerlingen, ouders en leraren en krijg je inzicht en inspraak op de besluiten die het bestuur van je school moet nemen. Deze vergaderingen zijn meestal iets saaier, maar tegelijkertijd kun je ook veel sneller iets bereiken. Als jouw school om een slechte reden de buitenlandse reizen wil aflasten, of de lestijden langer wil maken, dan kun jij in deze vergaderingen direct tegenargumenten geven en, als je een beetje redelijk overkomt, het voorstel van de tafel vegen. Ook hiervoor geeft het LAKS workshops en trainingen. Het kleine nadeel van de medenzeggeschapsraad is dat je ervoor gekozen moet worden op de meeste scholen en dus campagne moet houden onder leerlingen.
Dus blijf niet overal tegen aan schoppen dit jaar! Rule your school!

 
 • Reactie door NJlo op 20/09/2007
  Heb ik ook in gezeten, we deden echt geen ene fuck..
 • Reactie door Meee. op 26/09/2007
  Wij hbben een Feestcomissie op school. Met een stuk of 50 leerlingen, en da's dus zwaar gezellig.
 • Reactie door Jan op 05/10/2007
  Ik heb de afgelopen twee jaar in de LR gezeten, ben inmiddels geslaagd dus daar heb ik nu niets mee te maken. Maar het was met 25 mensen ook altijd wel gezellig, feesten organiseren, rozen uitdelen met valentijn, open dag helpen, een landelijke bijeenkomst gehad van alle carmel college LR's. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar om nou te zeggen dat we altijd alles konnen maken, nee. Maar de nieuwe directeur schroefde ons budget wel ff op van 1000 per jaar naar zo'n 5000. School is uiteindelijk toch voor de leerlingen, geen leerlingen geen school right ?
 • Reactie door iris op 05/01/2010
  Ik zit in de leerlingenraad en de medezeggenschapsraad. we zijn bezig met mensen te ronselen voor de lr alleen niemand meld zich aan :(