Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Neushoorns redden in Kenia

Geschreven door Ceyda op 19/04/2007
Na het beruchte eindexamen van de middelbare school willen veel scholieren tegenwoordig een halfjaar of langer naar het buitenland. Meteen maar gaan studeren is z 2006: de gemiddelde scholier gaat liever eerst een jaar lang kinderen lesgeven in Bangladesh of olifanten redden in Thailand. Andere mensen helpen is niet alleen goed voor de minderbedeelden op deze planeet, maar je zult jezelf ook een stuk beter voelen. Red de wereld, help het buitenland!

Een soort combinatie van RTL Travel, Groeten Uit De Rimboe en Marco Borsato's passie voor War Child een andere manier om een jaartje vrijwilligerswerk te omschrijven is er bijna niet. De organisatie Activity International probeert een slaatje te slaan uit deze relatief nieuwe help-de-wereld-rage. Deze vereniging stuurt je eerst een paar weken op taalcursus voordat je naar jouw ideale ontwikkelingsland afreist: de armoede in de wereld is immers niet zo makkelijk te bestrijden met alleen de Nederlandse taal in je achterhoofd. De manieren om de wereldbevolking te steunen zijn eindeloos: ecoboerderijen opknappen in Educador, meewerken in een Peruaans weeshuis of muziek maken met Mexicaanse gehandicapten, alles is mogelijk. Met mensen werken is niet het enige: er zijn genoeg wereldwijde projecten te vinden die ook op de absolute steun van de Partij van de Dieren zouden kunnen rekenen. Beetje jammer is wel dat het verbeteren van de wereld relatief duur is: omdat de meeste derde wereldlanden geen cent te makken heb moet je in het betreffende land je bed en eten hartstikke zelf betalen. Voor acht weken de wereld verbeteren betaal je bij Active International al bijna 1500 euro: zonder reis en eten, mt salsalessen en cursus Spaans.

Vind je een jaar toch te lang? Merel (17) uit Amsterdam heeft met haar kerkvereniging twee keer twee weken vrijwilligerswerk gedaan. "Vorig jaar hebben we gebouwen opgeknapt in Bosni. Hoewel het hard werken was putte ik er wel ontzettend veel energie uit, de lokale bevolking was zo dankbaar daar! Ook gingen we 's middags vaak met Bosniaanse kinderen voetballen. Hartstikke cool allemaal, en ontzettend fijn dat je mensen daar zo kunt helpen!" Merel gaat in september voor drie maanden naar Guatemala.

Kortom, ik denk dat niemand slechter wordt van een jaartje vrijwilligerswerk waar dan ook ter wereld. Je moet misschien wel je spaarpot stukslaan, maar wie heeft dat nou niet voor een betere wereld over?


 
  • Reactie door Ontwikkelingswerker op 23/05/2007
    De vraag is of de wereld er ook echt beter van wordt als een colonne aan Nederlandse jongeren naar ontwikkelingslanden trekt om daar schooltjes te bouwen, op ecoboerderijen te werken of weeshuizen op te zetten. Dit soort initiatieven zijn leuk om mensen een goed gevoel te geven, maar dragen niet bij aan de ontwikkeling van een land. Vaak zijn ze aanbodgestuurd, mensen gaan doen wat ze leuk vinden en niet wat er nodig is in een ontwikkelingsland. De meeste jongeren hebben niet meer dan een vwo-diploma en kunnen dus concreet niets meer bijdragen dan de lokale bevolking zelf ook kan. De wereld verbeteren is een stuk meer dan twee weken naar Kenia om een schooltje te bouwen. Echte ontwikkeling zou het zijn als je een goed onderwijsministerie in Kenia opzet dat zelf voor dat soort dingen kan zorgen, of als je een scholenorganisatie opzet die ook kan voorzien in leraren en onderhoud van het gebouw. 40 jaar ontwikkelingshulp heeft geleerd dat ontwikkelingshulp niet het bouwen van scholen, weeshuizen en ecoboerderijen is. Dat is hoogstens goed voor het feel-good gehalte van de betrokken jongere. En is het ook niet een beetje hypocriet om met duizenden vliegkilometers de lucht te vervuilen en vervolgens op een ecoboerderij te gaan werken?
  • Reactie door Halime op 21/08/2008
    wow wat een verhaal xD lol dat je mensen wilt helpen maar dat je daarvoor de milieu vervuilt xD