Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Loesje

Geschreven door Gijs op 26/06/2007
Toen ik gister naar school fietste, zag ik er weer n hangen: een Loesje-poster. Aangezien mijn eerste uur aardrijkskunde was (serieus, wie boeit het nou welke lagen grond er onder Nederland liggen?) had ik alle tijd om er nog eens rustig over na te denken. Wie is die ?Loesje? nou precies? En plakt ze zelf die posters door heel Nederland?? Dus tijdens een tussenuurtje gauw ff naar de mediatheek gelopen en opgezocht. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Loesje ooit zelfs heeft mee gedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen??? Ze kreeg toch maar mooi 12.399 stemmen. Loesje is ontstaan op 24 november 1983. Bijna de middeleeuwen dus. Een groep mensen wilde op een humoristische manier hun onvrede met de wereld laten zien. De posters komen oorspronkelijk uit Arnhem, maar Loesje is al sinds lange tijd internationaal: in 1986 demonstreerden leden van de Loesje-vereniging in Parijs tegen een onderwijsbeleid, en op 1989 hielpen ze mee aan het afbreken van de Berlijnse Muur. Vooral door die laatste gebeurtenis raakten andere landen genspireerd om mee te doen, en inmiddels is Loesje in zo?n 25 landen actief. Toch best knap...voor een stel oproerkraaiers in Nederland.
En de naam, Loesje? Het is een groot mysterie hoe de actievoerders op de naam zijn gekomen, maar Loesje kan volgens velen gezien worden als een eigenwijs, energiek meisje, dat vecht voor vrijheid van meningsuiting en onafhankelijkheid op een beschaafde manier.
Toch is Loesje niet helemaal legaal. Posters plakken is namelijk op de meeste plekken in Nederland verboden. Als plakkers worden gepakt, dan zorgt Loesje voor een advocaat, al is het alleen maar om te vechten voor de vrijheid van meningsuiting via illegaal plakken.
Best grappig dus. Iedereen kan trouwens plakken: op www.loesje.nl staat er meer info over en kun je zelfs worden doorverwezen naar de speciale scholierenpagina. Je kunt meeschrijven, helpen, doneren, of gewoon lachen om de teksten van anderen.
Ik weet in ieder geval hoe ik ga reageren als ik weer een onvoldoende haal. Heeft iemand nog behanglijm en een kwast voor me?

 
 • Reactie door Rose op 26/06/2007
  Je kan ook posters printen en op school hangen!
 • Reactie door Lisanne op 26/06/2007
  Leuk stuk! Leuk onderwerp, leuk geschreven;)!
 • Reactie door Floor op 20/09/2007
  gord stuk gijs! en loesje is idd erg leuk
 • Reactie door Elisabeth op 30/10/2007
  Haha! Intressant hoor;-)
 • Reactie door Kiek op 28/01/2008
  We love Loesje. :D
 • Reactie door G.o RWF G.o op 01/03/2008
  ZEG 1 KEER HASSS RWF TIEL!