Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Het laatste examennieuws, de beste samenvattingen en uitlegvideo's per vak, tips om je optimaal voor te bereiden. 

Alles over de eindexamens Alles over het CSE

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Praktijkexamen om te brommen

Geschreven door redactie op 17/02/2010
16 en een brommer? Vanaf 1 maart is alleen theoriekennis niet meer genoeg voor een bromfietscertificaat, maar moet je ook praktijkexamen afleggen om een brommer, scooter of brommobiel te mogen besturen. Rijlessen zijn daarvoor niet verplicht, maar een uurtje of vier, vijf met instructeur wordt geadviseerd. Verwachte kosten: zo'n 400 euro voor vijf lessen plus examen. Ka-ching! Wie al zestien is, maar geen zin heeft in praktijkgezeik, kan zich nog haasten naar het CBR: met een beetje mazzel is er nog een plekje vrij bij een theorietoets in februari, om zo nog net praktijkexamenvrij je certificaat te halen. Moet je wel in n keer slagen, natuurlijk.

 
 • Reactie door Anoniem op 17/02/2010
  Maar wat hier niet genoemd is, is dat het tevens 500 euro extra zal kosten om dit praktijkexamen af te leggen. Wel met een bemiddeling op je uiteindelijke rijexamen voor de auto vernam ik.
 • Reactie door Mik op 17/02/2010
  Jezus 500 extra?!
 • Reactie door Simon op 17/02/2010
  [quote=Anoniem;21577] Maar wat hier niet genoemd is, is dat het tevens 500 euro extra zal kosten om dit praktijkexamen af te leggen. Wel met een bemiddeling op je uiteindelijke rijexamen voor de auto vernam ik. [/quote] @Anoniem: goed punt. Volgens onze bronnen is het zo'n 400 + 30 theorie. En het hangt af van je rijschool natuurlijk.. best een fors bedrag inderdaad. Dat staat voor hoeveel uur achter de kassa bij de AH?
 • Reactie door Jeroen op 18/02/2010
  Echt niet normaal, Hoe wil iemand van rond de 16 dit ooit financieren? Het is volgens mij bijna goedkoper om zonder rijbewijs op een scooter te stappen en als je pech hebt een paar keer een boete betalen ;) Ik snap dat er een grote groep jongeren behoorlijk wat problemen veroorzaakt met hun opgevoerde scootertjes maar er zijn veel meer jongeren die het gewoon zat zijn om iedere dag een pokke eind te fietsen naar school..
 • Reactie door japie op 18/02/2010
  ik heb gehoord van iemand die zich heeft ingeschreven dat het maar 180 kost en dat je 75 terug krijgt van de gemeente als je slaagt.???? i don't get it:S
 • Reactie door KimH op 18/02/2010
  @ Japie: zou kunnen, de kosten van het theorie- en praktijkexamen zijn 128,25 euro. Wat de gemeente daar nog bij optelt en misschien weer teruggeeft, weet ik niet (kan ook per gemeente verschillen). Wel is het zo dat veel rijscholen een totaalpakket zullen aanbieden met een stuk of vijf lessen plus het examen, en dt zal dan samen rond de 400 euro kosten.
 • Reactie door Jaap op 18/02/2010
  @Japie. Dat is inderdaad zo maar dan moet je voor 1 maart je examen hebben gedaan bij een rijschool. en een praktijk examen gedaan hebben. omdat het voor 1 maart nog niet verplicht is, maar de gemeente liever wel wil dat je het doet, krijg jeen subsidie van 50 euro als je dat dus wel doet. licht er alleen wel net aan welke gemeentes er aan mee doen maar dat kan je na vragen natuurlijk.
 • Reactie door Edwin op 03/03/2010
  ik kreeg hem gratis bij me autorijbewijs :P