Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Laat Laura gaan!

Geschreven door Maxim op 24/08/2009
De Nederlandse Laura Dekker is bijna 14 jaar oud en wil helemaal alleen de wereld rondzeilen: vanuit Nederland naar de Canarische Eilanden, dan naar de Caraben, Australi, Sri Lanka en via de Rode Zee weer terug naar de Middellandse Zee. September 2011 zal ze Nederland dan weer binnenvaren. Althans, als ze tenminste mag vertrekken... Laura krijgt namelijk veel kritiek op haar plan. Inmiddels bemoeit iedereen zich ermee, tot aan de minister toe. De Raad voor de Kinderbescherming wil dat het gezag van haar ouders wordt beperkt.Vrijdag doet de kinderrechter uitspraak over Laura's zaak.Als haar ouders uit de ouderlijke macht worden gezet, krijgt Laura een voogd die haar reis zal verbieden. De leerplichtambtenaar heeft haar een negatief advies gegeven en ookstaatssecretaris van Onderwijs Van Bijsterveldt lietweten dat voor Laura een wettelijke leerplicht geldt waaraan ze zich niet kan onttrekken.
[Wel of niet weg?]Inmiddels hebben Laura en haar ouders een manier gevonden waarop dat wl kan. Ze kan zich namelijk laten uitschrijven uit het bevolkingsregister. Daarnaast kan niemand haar iets doen totdat ze ook echt lessen gaat missen. Tijdens haar twee jaar durende solozeiltocht wil Laura via de Wereldschool (d.m.v. zelfstudie en internet) haar havo blijven doen. De enige mogelijkheid waardoor de reis van Laura dus niet door zou kunnen gaan, is als haar ouders het gezag over hun dochter verliezen.
[Erg jong]Alle commotie om Laura's plan is aan de ene kant heel begrijpelijk omdat het zo ongewoon is. Laura?s ouders laten haar alleen de wereld rond zeilen op een leeftijd waarop de meeste jongeren nog niet eens uit mogen gaan. En als ze terugkomt van haar reis gaan haar leeftijdsgenoten voor het eerst ?alleen? op vakantie naar Lloret de Mar.
En natuurlijk is haar school belangrijk. Je kunt je afvragen of ze tijdens een week met slecht weer en weinig slaap wel toekomt aan het maken haar wiskundehuiswerk. Maar is het niet juist dt wat het verschil maakt? Zijn de lessen die Laura leert tijdens haar reis niet belangrijker voor haar verdere leven dan de lessen die ze krijgt op de middelbare school? En ja, dan doet ze maar wat langer over haar havo; ze heeft dan al meer meegemaakt dan de meeste mensen mee zullen maken in hun hele leven.
Ik hoop en neem aan dat Laura en haar ouders zelf het beste weten wat goed voor haar is, gewoon omdat zij het beste weten wie Laura is.We kunnen beter een voorbeeld nemen aan haar moed en ambitie om haar droom te verwezenlijken. En tja, wie weet komt ze na een paar maanden alweer terug omdat het haar niet is gelukt. Ook daar zal ze van leren. In ieder geval, laat Laura maar gaan! We zullen hoe dan ook nog van haar horen...

 
 • Reactie door Gus op 24/08/2009
  "Het leven is geen Indiana Jones-film" is ook een wijze les die je als kind moet krijgen. Anders ga je denken dat je constant avonturen mag beleven op boten.
 • Reactie door relirel op 24/08/2009
  Het lijkt door alle media-aandacht alsof het hier alleen om wel of niet naar school gaan gaat, dat is niet zo! Alleen op basis daarvan zal de Raad voor de Kinderbescherming de zaak nooit winnen. Het gaat hier om de eventuele negatieve effecten op de ontwikkeling van Laura en de forse risico's waar ze, met toestemming van haar ouders, aan wordt blootgesteld. Het is geen eenvoudige zaak, en ik ben benieuwd wat de uitspraak van de kinderrechter zal zijn, hoewel ik vrees dat die Laura niet zal laten gaan. http://relirel.wordpress.com/2009/08/24/laura_nu_al_in_zwaar_weer/ http://relirel.wordpress.com/2009/08/24/laura_nu_al_in_zwaar_weer/
 • Reactie door unknown op 25/08/2009
  niet iedereen is hetzelfde iedereen is uniek.. en ik vind haar en haar plan heel bijzonder het is totaal wat anders en dat moet toegelaten worden omdat ze dat verdient en het haar droom en wens is. het leven zou geen leven zijn als dromen en wensen zoals deze verboden worden.
 • Reactie door Anoniem op 26/08/2009
  Ik vind het niet normaal, dat ze nu al een wereldreis gaat maken, Ze is veel te jong ! Laura, als je verstandig bent, doe het later, als je wat ouder bent ! WEES ZUINIG MET JE LEVEN !
 • Reactie door david op 26/08/2009
  allebij helemaal gelijk maar ik vraag me toch af hoe ze dat met leerplicht enzo willen doen, ik bedoel wij mogen niet een dagje eerder weg als we op vakantie willen (heel terecht maar daar gaat het nu niet over) maar als je in het guiness book of records wil komen mag je gewoon twee jaar een rondje om de aarde gaan zeilen. begrijp me niet verkeerd, tuurlijk ik vind dat je in je eentje om de wereld moet kunnen zeilen en je mag dromen hebben maar niet alle domen kunnen uitkomen(als da zo zou zijn zouden we een heleboel profvoetballers hebben enzo...) en over die lessen die ze zou leren... doorzetten kun je ook gaan leren door te gaan topsporten(en ik kan het weten) nou zeilen kan ze al ;) uuhhhmmm... nog een les die ze daar gaat leren, " water is nat" misschien, of "slaap is belangrijk voor je" - . -' "de grote oceaan is heeeel groot" ....... nee dat wisten we nog niet. ok moed en ambitie heeft ze, dat zeker. en de middelbare school is minstens zo belangrijk om levenslessen te leren. neem bevoorbeel sociale regels en normen en waarden, een groot deel daarvan leer ja aan op school (of dat is in ieder geval de bedoeling). als ze die twee jaar weg blijft is ze 15 als ze terug komt, je hebt grote kans dat ze dan helemaal buiten de boot valt op school (ligt natuurlijk ook aan haar persoonlijkheid). en natuurlijk geloof ik dat ze haar middelbare school diploma wel haalt dat is niet het probleem maar het gaat mij vooral om die sociale lessen en contacten die je op de middelbare school opdoet.
 • Reactie door meisje op 27/08/2009
  ben je gek geworden helemaal alleen met een zijlboot. meisje maak eerst je school af en maak er een plan van inplaats van die boot in te gaan weet je hoe gevaarlijk. je bent pas 14 doe beetje voorzichtig met jezelf je hebt nog genoeg tijd om die reis te maken.
 • Reactie door AJ op 28/08/2009
  Laura zou zuiniger op haar zelf moeten zijn. Een droom zou ook later waarheid kunnen worden. Iedereen moet wachten op zijn/haar tijd en ik vind dat Laura nog duidelijk moet wachten op haar tijd. Hoe graag ik ook komende Juli na mijn examens een rondreis zou willen maken door Canada met een vriendin van mij begrijp ik toch dat mijn ouders 16 jaar nog te jong vinden voor zoiets groots. Zoals ik hier al in een andere reactie heb gelezen kan het ook niet goed zijn voor je ontwikkeling. Wat ik me ook afvraag. Wat heeft Laura al meegemaakt? Wat heeft ze al van de wereld gezien? Wat heeft ze al zelf gedaan? Heb je al een maand alleen op zee gevaren? Laura heeft zeker moet en ambitie maar heeft ze de rest ook? Het leven is zeker geen sprookje en zeker niet op zee. Ik zou er nog maar eens goed over nadenken.;)
 • Reactie door raymon op 28/08/2009
  als zij dat nou wilt laat haar dan gaan, iedereen is er mee bezich, weetje wat een geld dat kost al die recht zaken, nederland heeft gewoon teveel regels,,! als der iets met haar gebeurd op zee dan is dat haar ijgen risico, als zij dat er voorover hebt dan is dat je ijgen vrandwoordelijkheid ,,!! sucses !
 • Reactie door raymon op 28/08/2009
  ik seg je nog 1 ding: LAAT JE DROOM NIET VAREN,,!
 • Reactie door Girl op 29/08/2009
  Geweldig, alleen de wereld rond, als zij dat wil is dat haar keus! Gewoon contact blijfen houden met thuis en je school onderweg doen wat een avontuur!!!! Het haar eigen risico, en als haar ouders het goed vinden is dat toch ok?Je bent toch geen slechte ouder omdat je ja hebt gezegd?
 • Reactie door Ga er ervoor!!!! op 29/08/2009
  Wat een avontuur!!!Alleen in een boot die door de golfen heen spat en de wind in de zeilen!!!De wereld verkennen, leuk!!!! GA ER VOOR!!!!
 • Reactie door willy op 29/08/2009
  laten we eerst beginnen zonder vouten te sgrijfen zoals hierboven. Eerst plicht en schoolplicht en dan genoegen, wat een opvoeding geven die ouders?????? Vanaf 16 jaar mag men aannemen dat je hersens een stukje volgroeid zijn om volwassen te worden. Ik denk dat die ouders deze leeftijd nog niet hebben bereikt...
 • Reactie door anoniem op 30/08/2009
  dom dom dom laat haar niet gaan echt niet slim hoor
 • Reactie door kim op 30/08/2009
  veel plezier !!
 • Reactie door Mary op 01/09/2009
  There's no time like the present. Als zij dat nou graag wilt en haar ouders hebben vertrouwen in haar, waar bemoeid iedereen zich dan in hemelsnaam mee?
 • Reactie door Babeloe op 07/09/2009
  Ik vind Laura, maar een dom wijf, dat is moet stoppen met zeiken en gwn naar school moet gaan, je kan na je studie toch ook gaan zeilen en waar praten we over, dan hoeft ze nog maar 4 jaar naar school en dan is ze klaar......
 • Reactie door someone op 07/09/2009
  de rechter heeft zijn uitspraak gedaan, en een terechte. Laura mag niet alleen de wereld rond. Als ze nu al een wereldreis maakt, heeft ze toch niets meer om over te dromen, om over te fantaseren. Ze kan beter later gaan, wanneer het mag, dan heb je ook niet zo'n heel gedoe er om heen n je hebt nog een droom die uit moet komen.
 • Reactie door Kirsten op 08/09/2009
  iedereeen wil toch wel een jaartje weg, lekker geen school en zonder al dat gezeik van je ouders. maar dat is nou gewoon onmogelijk, en op zo'n jonge leeftijd besef je nog niet hoe schadelijk dat is voor je ontwikkeling.
 • Reactie door Jo op 09/09/2009
  Iedereen heeft het over het missen van de lessen op school. Waar mensen niet aan denken is dat er nog steeds piraten bestaan en dan niet de leuke uit de films! Het kan wel zijn dat ze goed kan zeilen, maar wat als ze piraten tegen komt, is ze net zo goed in zelfverdediging (tegen een stuk of 10 piraten) als in zeilen?
 • Reactie door Simon op 09/09/2009
  Ja die piraten he? En er drijft ook allemaal afval (overboord geslagen containers) op zee en als je een tukkie doet tijdens het zeilen gaat een mammoettanker echt niet voor je uitwijken als ie in de weg vaart. Die manouvreren niet zo makkelijk. Maar toch vind ik dat ze lekker moet doen wat ze niet laten kan.
 • Reactie door - op 13/09/2009
  waarom krijgt dat kind toch zo veel aandacht...
 • Reactie door Nona op 13/09/2009
  Ik vind dat ze groot gelijk heeft! Ik bedoel, ze woont al haar hele leven op een boot, kan het al besturen en is het zeemansleven om het maar zo te zeggen al gewoon! 't Is toch niet omdat wij het niet aan zouden kunnen dat zij het ook niet kan? Let her go, zou ik zeggen! Keep up the good work, Laura!
 • Reactie door Derco op 13/09/2009
  haast niemand weet ook dat ze al 2 maanden eerder heeft gevaren, en dat ze het niet later kan doen want dan heeft ze geen wereld record. als een mens zijn/haar droom kan waarmaken moet je ervoor gaan. als het niet lukt dan houd het op. niet geschoten altijd mis.
 • Reactie door mrja op 08/03/2010
  ze heeft gewoon aandachttekort. dh. x