Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

De jeugd van tegenwoordig

Geschreven door Femke op 25/08/2009
De jeugd van tegenwoordig heeft het makkelijk. En dan heb ik het niet over de band De jeugd van tegenwoordig die met ?Watskeburt? alle hitlijsten bestormde. Nee, ik heb het over onze jeugd van tegenwoordig. De generatie opstandige tieners/pubers van tegenwoordig.

Over het soort kinderen dat opgevoed wordt door de televisie. De kinderen die politie als ?vervelende graftakken? beschouwen: ze moeten maar eens boeven vangen in plaats van arme pubers geld aftroggelen omdat ze milieubesparend bezig zijn (lees: ze fietsen zonder licht). Over dat soort jeugd heb ik het.[We mogen alles]
We mogen alles. We mogen een grote mond geven, dat hoort bij onze puberteit. We mogen slechte cijfers halen, want de leraren geven niet goed les of maken te moeilijke proefwerken. We mogen verkeerde vrienden hebben, zolang we dat maar voor onze ouders verborgen houden. En zelfs als ze erachter komen, mogen we altijd nog van huis weglopen. Of nouja, mogen? Wij vinden dat we dat mogen. Want we leven in een vrij land: we mogen onze mening uiten, en doen en laten wat we willen.

Dat is het belangrijkste wat we in ons leven geleerd hebben. Maar dat komt misschien ook wel, omdat we na die tekst al zo vermoeid waren, dat we niet meer het fatsoen hadden om op te letten.
Goed, dit is misschien lichtelijk overdreven, maar overdrijven mag. Daar ben je puber voor. En ouders moeten dat maar tolereren. Juist: daar zit het verschil, wij mogen: ouders moeten.

[Ouders moeten]
Ouders moeten rekeningen betalen, anders worden ze het huis uitgeschopt. En dan moet je weer zorgen voor een nieuw onderkomen. Ouders moeten werken: er moet brood op de plank komen, je moet immers blijven leven. Ouders moeten zich ook netjes gedragen: zij moeten namelijk het goede voorbeeld geven voor de jeugd van tegenwoordig. Tegen de jeugd van tegenwoordig die zich daar niks van aan hoeft te trekken.

Later, als de jeugd van tegenwoordig zich bezig houdt met antirimpelcrmes, kinderen van school halen, werken en koken. Dan zullen wij nog wel eens terugdenken aan die goede ouwe pubertijd.
Dan pas zullen we begrijpen hoe zwaar ouders het hebben. Hoe hard zij werken, zodat pubers ?puber? kunnen zijn. Terwijl ouders geld verdienen om ons eten te geven, geven wij een grote mond aan onze ouders.

[Sorry]
Daarom namens heel puberend Nederland: sorry ouders, maar wij mogen puberen. Daarom hebben jullie (lees: de volwassen deskundigen) ooit de titel puber in het leven geroepen. Puber zijn is gewoon een excuus om je zo beroerd mogelijk te gedragen tegenover alle niet-pubers. Dus eigenlijk hebben jullie ons gedrag in de hand: Jullie hebben bepaald dat puberen een verschijnsel van jongeren is. En de enige voorwaarde waar wij ons in het leven aan moeten houden is: we moeten jullie laten zien dat jullie niet voor niks de term pubers uitgevonden hebben: Wij moeten jullie vertrouwen geven in de definitie puberen. Zodat jullie het gevoel hebben dat het niet voor niks is bedacht: Dat het geen zinloos werk geweest is.

Juist. De enige voorwaarde waar wij ons aan te houden hebben is: wij moeten puberen!

 
 • Reactie door Kelly op 25/08/2009
  Yes wij mogen puberen and thank god for that :)!x
 • Reactie door Micromensje op 26/08/2009
  *yeah*
 • Reactie door gus op 01/09/2009
  Hahaha, leuk artikel. En je hebt gelijk: dan moeten ze maar niet van die woorden verzinnen.
 • Reactie door Robin op 12/09/2009
  Euhm.. volgens mij (maar wie ben ik ) is hier een enorme strijd tegen de jeugd aan de gang xP. Maar denk ook eens na over uzelf, toen u jong was. Deed u dan zelf NIETS mis? Dat lijkt me onmogelijk. U zegt trouwens zelf : 'later moeten we eens terugdenken aan het feit dat we zelf zo lastig waren, en ons realiseren hoe moeilijk ouders het hebben'.. Dus als u de jeugd van tegenwoordig bekritiseert, bekritiseert u uzelf eigenlijk ook (van toen u jong was). En nog: als u beslist van te 'puberen', maakt u het voor de jongeren nog moeilijker (ookal lijkt het alsof ze het allemaal makkelijk hebben) : u geeft het goede voorbeeld niet, en dat is nodig, ookal lijkt de jeugd zich daar niets van aan te trekken. Ouders nu hebben hun puberteit gehad (daarmee wil ik niet zeggen dat de niet meer deels 'kind' kunnen zijn). Het zinnetje 'De jeugd van tegenwoordig..' werd immers al vroeger gebruikt (dat weet ik van mijn moeder xD), dus is er, relatief gezien, helemaal niets veranderd in vergelijking met vroeger. Vriendelijke groeten, een zelfzekere jongere zonder kwade bedoelingen tegenover het ouderlijke ras
 • Reactie door Simon op 12/09/2009
  @Robin: schrijfster van de column is zelf 17 jaar..
 • Reactie door Halime op 12/09/2009
  @ Simon Robin had het niet tegen Femke, maar tegen de *ouderlijke ras* :P