Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Uh oh.. naar bureau Halt

Geschreven door KimR op 01/07/2009
Voor Scholieren.com interviewde ik iemand die een taakstraf via bureau Halt gekregen heeft. We noemen hem even Kees (15) voor het gemak, en om het toch wel anoniem te houden.

Kees: "Ik werd op school uitgedaagd door een jongen. Veel gezeik waarna ik hem op zijn neus sloeg. Ik weet dat ik fout zat maar op sommige punten ben je zo boos dat je eerst doet en dan pas denkt."

Toen moest Kees 40 uur gaan werken in een zwembad. Als schoonmaker.Wat voor straf heb je gekregen?
"In een zwembad moet ik de douches, kleedruimtes en toiletten schoonmaken. Ik heb er nu 5 uur op zitten dus ik moet nog 35 uur op verschillende zaterdagen werken."

[Spijt]
Vind je je straf gepast voor wat je gedaan hebt?
"Ik ben het er niet mee eens. De klusjes die ik moet doen maken me nog niet zoveel uit maar het aantal uren vind ik overdreven, want als ik 20 uur had gekregen had ik het ook gelijk begrepen. Ook omdat het niet mijn bedoeling was die jongen te slaan. Ik had er ook meteen spijt van."

Denk je dat je dit nu nooit meer zal doen?
"Voorlopig in ieder geval niet meer omdat ik er wel van geleerd heb en gezien heb wat ik ermee aangericht heb. Ook het hele gedoe met Justitie hoef ik geen tweede keer. Volgende keer los ik het echt wel anders op."

['Hij negeert mij en ik hem']
En wat gebeurt er als je die jongen tegenkomt?
"Elke keer als ik hem zie moet ik er wel aan denken, hij zit ook bij mij op school. Maar hij negeert mij en ik negeer hem. Dat is ook wel het beste. Vlak nadat het gebeurde heeft een vriend van hem een beetje lopen dreigen maar dat was al gauw weer opgelost."

Tot slot; heeft het proces verbaal nog gevolgen voor jou?
"Tot mijn achttiende heb ik een soort van strafblad. Het is meer een registratie bij de politie maar mocht ik nog een keer in aanraking komen met Justitie voor mijn achttiende wordt het wel een officiel strafblad. Zo niet wordt dat dossier vernietigd. Qua schoolcarrire heeft het gelukkig geen gevolgen. Ik wil wel een baantje, maar daar kan ik beter mee wachten totdat mijn taakstraf erop zit."

 
 • Reactie door Gus op 02/07/2009
  Hoe oud is die Kees? Tot wanneer kom je met HALT in aanraking en niet met de politie?
 • Reactie door Em op 02/07/2009
  Je, ehm, krijgt een taakstraf van 40 uur als je iemand op z'n neus slaat? Hoe krom en gebroken moet die neus dan wel niet geweest zijn? o_O Geez, dan kom ik ook wel voor een aantal in aanmerking, en ik vond mezelf nog wel zo braaf.
 • Reactie door Kim op 05/07/2009
  ''Kees'' is 15 jaar..
 • Reactie door Laaal op 05/09/2009
  40 uur taakstraf voor een beetje slaan? Dat vind ik wel erg overdreven. En op die manier had iedereen al een strafblad van hier tot Tokio. Maar ik ben het ermee eens dat je niet moet slaan, ik had ooit een blauwgeslagen kaak omdat ik tegen iemand zei dat die zijn bek moest houden over mij waar ik achteraf gewoon aangifte tegen had moeten doen. Degene heeft een halfjaar later ook mijn fiets vernield, waar ik wel aangifte tegen heb gedaan, net als tegen 3 mensen die beweren dat ze filmpjes hebben gemaakt en dat wilden laten zien als ik 20 euro zou betalen, maar helaas kon de politie daar niets tegen doen omdat ze allen ontkenden. Gelukkig zie ik diegene niet meer
 • Reactie door Kairah op 05/09/2009
  Wat een onzin, 40 uur straf voor een tik op de neus. Wat een zeiklandje is dit toch. En dan die gasten die bijvoorbeeld een kat verminken of een hond verbranden er mooi mee weg komen omdat het 'toch maar dieren' zijn. Waar gaat dit heen? Je mag wel dieren pinigen maar o wee als je zon zielig, achterbakse mens een tikje geeft. Om me maar stil te houden over andere misdaden waar ze zich eigenlijk eens druk over moesten maken dan een zere neus. tjongejone dit is toch te gek voor woorden.
 • Reactie door Eline op 28/02/2010
  Hey "Kees" Ik vind de manier waarop jij behandelt bent echt belachelijk. Men overdrijft echt ontzettend met een taakstraf van 40 uur, kom op zeg, je bent toch geen crimineel? Alsik jou was, bekogelde ik zijn huis met eieren. Met een bivakmuts, is wel een goed idee dit keer...
 • Reactie door Pietje op 03/06/2010
  hallo allemaal , een maat van me heeft vorig jaar een neger bedrijgt met een mes , hij heeft daarvoor 80 uur taakstraf en 40 uur voorwadelijk , is dat een goeie straf , ik vind het te veel ? groetjes
 • Reactie door martijn op 03/06/2010
  ik heb 80 uur gekregen voor het bedrijgen van een neger , ik moest 7 zaterdagen op een boerderij werken