Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Vele druppels maken een emmer

Geschreven door Marloes op 01/06/2005
Erik Wedershoven is de nieuwe jongerenvertegenwoordiger van Nederland in de VN. De opvolger van koningin Beatrix, die ooit, lang lang geleden als eerste jongere bij de Nederlandse VN-delegatie zat, vertelt over actieve jongeren en emmers water.

Alles leuk en aardig, maar wat houdt de functie jongerenvertegenwoordiger eigenlijk in?
Nou, zoals de naam al doet vermoeden, vertegenwoordig ik de jongeren van Nederland in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ik woon de vergadering bij, mag spreken en mijn mening geven en ik kan eventueel nieuw genomen besluiten indienen.
Samen met de andere jongerenvertegenwoordigers (per jaar verschillend aantal) vertegenwoordig ik eigenlijk de jongeren van de wereld. Op de millenniumtop zal ik waarschijnlijk de enige jongere zijn.

Wat zijn dan de zaken waar jij je sterk voor gaat maken?
Ik vertegenwoordig de jongeren die nadenken over wat er in de wereld gebeurt en die ook het lef hebben om dingen te veranderen. Ik wil jongeren uit de hele wereld steunen; ik sta open voor ideeŽn. Als jongeren uit een bepaald land steun nodig hebben, ga ik met ze praten en luister naar hun ideeŽn. Het zou raar zijn om alleen aan Nederland te denken. Ook wij hebben belang bij zaken die op de andere kant van de wereld gebeuren.

Heb je niet het gevoel dat je werk een druppel op een gloeiende plaat is?
Ja, dat denk ik wel, want de Nederlandse delegatie is klein. Maar samenwerken en lobbyen met andere landen maakt van vele druppels een emmer water.

Ga je ook nog iets voor de Nederlandse scholieren doen?
Veel scholieren willen de wereld verbeteren. Ik ben de stem van die jongeren en ga ze helpen met het opzetten van projecten. Ik wil laten zien dat jongeren wel degelijk invloed kunnen hebben.
Laatst is er een rapport uitgekomen over vroegtijdig schoolverlaters in Nederland. Kofi Anan gaf aan dat dat een schrikbarend aantal is. Ik wil jongeren zťlf later evalueren waarom jongeren zo snel van school gaan.

Tot slot; wat kunnen we nog meer van je verwachten? Wat zijn je toekomstplannen?
Ik weet het eigenlijk nog niet precies. Eerst ga ik me 100% inzetten voor de VN. Misschien wil ik verder met film (Erik speelt in de film ?Johan? met Michiel Huisman, dit jaar in de bioscoop) maar eigenlijk wil ik na de VN zo snel mogelijk studeren.

 
  • Reactie door blop op 22/03/2007
    bluh